Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dodávateľ Magna Energia plánuje ponechať ceny plynu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Iná je situácia v prípade elektriny, ktorej cena na komoditných burzách medziročne stúpla o vyše štvrtinu. Sadzby pre domácnosti a malé podniky by mali tento vývoj reflektovať

Piešťany 14. novembra (TASR) – Tretí najväčší alternatívny dodávateľ energií na Slovensku – spoločnosť Magna Energia, a.s., so sídlom v Piešťanoch neplánuje v budúcom roku meniť ceny plynu pre domácnosti.

"Ak nedôjde k zmene distribučných poplatkov, naši zákazníci v tomto segmente by mohli platiť rovnako, ako v tomto roku," uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Martin Ondko. Ceny plynu na burzách sa totiž, na rozdiel od elektriny, medziročne výrazne nezmenili. Spoločnosť tak nie je nútená žiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o ich navýšenie. Najviac v porovnaní s najväčším dodávateľom energií ušetria najväčší odberatelia plynu v kategóriách D5-D8.

Iná je situácia v prípade elektriny, ktorej cena na komoditných burzách medziročne stúpla o vyše štvrtinu. Sadzby pre domácnosti a malé podniky by mali tento vývoj reflektovať. "Preto sme ÚRSO ešte v septembri predložili nový cenový návrh, ktorý však dodnes nemáme schválený. V minulosti sme sa pritom snažili našim odberateľom oznámiť nové tarify pokiaľ možno čo najskôr, aby mali možnosť porovnať si našu ponuku s konkurenciou a nerozhodovali sa v časovom strese. Žiaľ, dodnes sme nové cenníky nemohli predstaviť, keďže cenové konanie na rok 2018 je stále otvorené," uviedol Ondko. Pre dlhé termíny schvaľovania na strane ÚRSO tak spoločnosť nemôže splniť svoje obchodné podmienky a oznámiť odberateľom nové ceny so 60-dňovým predstihom.

Zatiaľ podľa generálneho riaditeľa nie je jasné, ako sa vývoj na komoditných burzách premietne aj do cien pre domácnosti a malé podniky. Vzhľadom na to, že komodita tvorí, ako dodal, len približne 30 percent celkovej ceny elektrickej energie, dôležitá bude predovšetkým výška regulovaných distribučných poplatkov pre rok 2018.