Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

E.ON zaznamenal vlani prvú stratu vo svojej histórii

Koncern vlani hospodáril so stratou 2,2 miliardy eur.

Düsseldorf 14. marca (TASR) - Nemecký elektrárenský a plynárenský koncern E.ON zaznamenal vlani prvú stratu vo svojej histórii. Hlavnou príčinou bolo okamžité odstavenie dvoch nemeckých jadrových elektrární a miliardové odpisy v Taliansku a Španielsku. Celkovo koncern vlani hospodáril so stratou 2,2 miliardy eur. V roku 2010 ešte dosiahol zisk vo výške 5,8 miliardy eur.

Tržby vlani v porovnaní s rokom 2010 vzrástli o 22 % na 113 miliárd eur. Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa prepadol o 30 % na 9,3 miliardy eur a upravený čistý zisk, z ktorého sa vypočítava dividenda, až o 49 % na 2,5 miliardy eur. Dividenda za vlaňajšok klesne na 1 euro z 1,50 eura. Za tento rok by mala opäť mierne vzrásť na 1,1 eura. E.ON uviedol, že vlani sa odrazil od dna a výsledky v tomto roku budú lepšie.

"Politické rozhodnutia a rozsiahle zmeny na našich trhoch nás postavili pred doteraz nepoznané výzvy," uviedol predseda predstavenstva koncernu Johannes Teyssen v správe pre akcionárov. Najväčší prevádzkovateľ jadrových elektrární v Nemecku musel vlani odstaviť dve atómové elektrárne, čo spoločne s daňou na jadrové palivo, platnou od začiatku vlaňajška, zaťažilo výsledok celkovou sumou 2,5 miliardy eur.

V oblasti predaja plynu mali na výsledok negatívny vplyv drahé dlhodobé kontrakty s dodávateľmi, ako je Gazprom. E.ON zaznamenal v tomto segmente vlani stratu vo výške niekoľko stoviek miliónov eur.