Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Európsky parlament súhlasil s bankovým dohľadom zo strany ECB

Symbol eura pred budovou ECB Foto: TASR/AP

To je prvý krok smerom k vytvoreniu bankovej únie v rámci 17-členného menového bloku.

Brusel 19. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu dnes odstránili jednu z prekážok na vytvorenie bankovej únie, keď súhlasili s tým, aby právomoc dohliadať na banky v eurozóne mala Európska centrálna banka (ECB). Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Dohoda medzi poslancami EP a členskými štátmi EÚ tak znamená finalizáciu predbežnej dohody z konca minulého roka, na základe ktorej ECB bude od polovice roku 2014 dohliadať na banky v eurozóne. To je prvý krok smerom k vytvoreniu bankovej únie v rámci 17-členného menového bloku. V prípade záujmu sa však budú môcť pridať aj iné krajiny.

Na základe schválenej dohody by pod dohľad ECB mali spadať banky s aktívami od 30 miliárd eur alebo tie, ktoré zodpovedajú pätine hrubého domáceho produktu danej krajiny. Ako uviedol komisár Európskej únie pre vnútorný trh a služby Michel Barnier, "toto je základný krok k vytvoreniu bankovej únie, ktorá musí posilniť dôveru v banky eurozóny".

Podľa agentúry AP však k dohode o bankovom dohľade dochádza vo zvlášť citlivom období - iba pár dní po tom, ako sa eurozóna dohodla na pomoci Cypru pod podmienkou, že sa obyvateľom krajiny siahne na časť bankových vkladov. Podľa Paula De Grauweho z London School of Economics zdanenie bankových vkladov na Cypre je "pre bankovú úniu takmer smrteľnou ranou".

"Jedným z kľúčových prvkov bankovej únie je systém vzájomnej pomoci a zdieľanie nákladov v prípade bankovej krízy v jednej z krajín," dodal De Grauwe. To, čo sa deje na Cypre, však podľa neho ukazuje, že táto ochota medzi štátmi v skutočnosti chýba.