Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ a Británia odložili ďalšie kolo rokovaní o brexite

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dôvodom odkladu septembrových rokovaní je prejav britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorý sa chystá predniesť 21. septembra.

Brusel 12. septembra (TASR) - Európska únia a Spojené kráľovstvo sa dohodli na týždňovom odklade v poradí už štvrtého kola rokovaní o brexite. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje z prostredia EÚ. O odklad rokovaní oficiálne požiadal Londýn.

Dôvodom odkladu septembrových rokovaní je prejav britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorý sa chystá predniesť 21. septembra. Mala by v ňom hovoriť o tom, ako si Londýn predstavuje budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou.

Agentúra Reuters spresnila, že odklad rokovaní potvrdili európski diplomati aj tlačové oddelenie britskej vlády, podľa ktorého však príslušná dohoda ešte nebola potvrdená oficiálnou cestou.

Podľa hovorkyne britskej vlády majú o odklad rozhovorov záujem obe strany. Vyjednávacie tímy budú mať - ako uviedla - po prejave premiérky Mayovej viac priestoru na manévrovanie.

Štvrté kolo sa teda zrejme nezačne v pôvodne plánovanom termíne 18. septembra, ale až v pondelok 25. septembra.

Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier koncom augusta, po skončení tretieho kola rokovaní o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie, uviedol, že doterajšie vyjednávanie neprinieslo "žiadny presvedčivý pokrok" ani v jednom bode.



(spravodajca TASR Jaromír Novak) rsc