Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ odobrila pomoc siedmich členských štátov na projekt vodíka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Projekt s názvom "IPCEI Hy2Infra" spoločne pripravilo a notifikovalo sedem členských štátov - Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Slovensko a Taliansko.

Brusel 15. februára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že schvaľuje štátnu pomoc vo výške 6,9 miliardy eur, ktorú udelilo sedem členských štátov, vrátane Slovenska, na tretí dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu (IPCEI) v hodnotovom reťazci vodíka.

Komisia spresnila, že v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci schválila dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu na podporu vodíkovej infraštruktúry. Očakáva sa, že tento projekt posilní dodávky obnoviteľného vodíka, čím sa zníži závislosť od zemného plynu a Únii to pomôže dosiahnuť ciele Európskej zelenej dohody a plánu REPowerEU.

Projekt s názvom "IPCEI Hy2Infra" spoločne pripravilo a notifikovalo sedem členských štátov - Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Slovensko a Taliansko.

Uvedené členské štáty poskytnú 6,9 miliardy eur prostredníctvom verejného financovania, čím sa očakáva uvoľnenie ďalších 5,4 miliardy eur cez súkromné investície.

V rámci tohto IPCEI sa 32 spoločností s aktivitami v jednom alebo viacerých členských štátoch EÚ vrátane malých a stredných podnikov zúčastní na 33 rôznych projektoch.

Komisia pripomenula, že IPCEI Hy2Infra pokryje širokú časť vodíkového hodnotového reťazca podporou nasadenia veľkých 3,2 GW elektrolyzérov na výrobu obnoviteľného vodíka; vybudovaním nových a repasovaných potrubí na prenos a distribúciu vodíka v dĺžke približne 2700 kilometrov; rozvoja veľkokapacitných zariadení na skladovanie vodíka s kapacitou najmenej 370 GWh; vybudovania terminálov a súvisiacej prístavnej infraštruktúry pre nosiče kvapalného organického vodíka (LOHC) na prepravu 6000 ton vodíka ročne.

Účastníci tohto nadnárodného projektu budú spolupracovať na interoperabilite a spoločných normách, aby zabránili prekážkam a uľahčili budúcu integráciu trhu s vodíkom.

Komisia posudzovala navrhovaný projekt podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci a podľa svojho oznámenia o dôležitých projektoch spoločného európskeho záujmu. Exekutíva EÚ skonštatovala, že IPCEI Hy2Infra spĺňa požadované podmienky na poskytnutie štátnej pomoci.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)