Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

EÚ odobrila slovenskú štátnu pomoc pre podniky v agrosektore

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovičic

Schéma bola schválená v rámci dočasného krízového a prechodného rámca štátnej pomoci, ktorý eurokomisia prijala v marci 2023 a zmenila a doplnila v novembri 2023.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 9. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok informovala, že schválila 20 miliónov eur, ktoré Slovensko ponúklo vo forme štátnej pomoci na podporu domácich spoločností v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že súhlasí so slovenskou schémou štátnej pomoci vo výške 20 miliónov eur na podporu spoločností pôsobiacich v oblasti prvovýroby poľnohospodárskych produktov alebo v sektore rybolovu a akvakultúry, a to v kontexte vojny Ruska proti Ukrajine.

Schéma bola schválená v rámci dočasného krízového a prechodného rámca štátnej pomoci, ktorý eurokomisia prijala v marci 2023 a zmenila a doplnila v novembri 2023.

V rámci tejto schémy pomoc bude pozostávať z obmedzených čiastok vo forme priamych grantov. Cieľom opatrenia je kompenzovať časť zvýšenia výrobných nákladov výrobcov v primárnom sektore poľnohospodárstva, rybolovu a akvakultúry, ktorí čelia nedostatku finančnej likvidity v dôsledku situácie na trhu vyvolanej súčasnou geopolitickou krízou.

Pomoc poskytnutá štátom nepresiahne 280.000 eur na podniky pôsobiace v prvovýrobe poľnohospodárskych produktov, maximálne 335.000 eur pôjde na spoločnosti pôsobiace v sektore rybolovu a akvakultúry a táto pomoc bude poskytnutá najneskôr 30. júna 2024.

Komisia dospela k záveru, že uvedená schéma štátnej pomoci je potrebná, vhodná a primeraná na nápravu vážnej poruchy v hospodárstve členského štátu EÚ a je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci pre krízy a prechod. Na tomto základe EK schému schválila podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)