Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

EÚ prijíma kroky na zákaz nekalých obchodných praktík v potravinárstve

Potraviny Foto: TASR/František Iván

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti zdôraznil, že každá reťaz je taká silná, ako jej najslabší článok.

Brusel 12. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v snahe poskytnúť poľnohospodárom a malým a stredným podnikom väčšiu istotu a menšiu mieru rizík, navrhla vo štvrtok zakázať najvypuklejšie prípady nekalých obchodných praktík v potravinovom reťazci.

Návrh EK obsahuje účinné ustanovenia o presadzovaní práva: ak sa zistí porušenie pravidiel, vnútroštátne orgány budú mať právomoc ukladať sankcie. Komisia pripomenula, že najmä menší prevádzkovatelia v potravinovom reťazci, vrátane poľnohospodárov, sú zraniteľní voči nekalým obchodným praktikám partnerov, ktorí sú súčasťou reťazca. Chýba im vyjednávacia sila a alternatívy, ako dostať výrobky k spotrebiteľom.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti zdôraznil, že každá reťaz je taká silná, ako jej najslabší článok. "Ústrednou myšlienkou nášho návrhu je spravodlivosť. Chceme dať hlas tým, ktorých nepočuť – tým, ktorí sa bez vlastného zavinenia stali obeťami slabej vyjednávacej pozície," dodal Hogan.

Podľa jeho slov cieľom návrhu EK zakázať nekalé obchodné praktiky je posilniť pozíciu výrobcov a malých a stredných podnikov pôsobiacich v potravinovom reťazci. Súčasťou toho je aj zabezpečenie rozhodného a účinného presadzovania práva.

Medzi nekalé obchodné praktiky, ktoré sa majú zakázať, patria oneskorené platby za netrvanlivé potravinárske výrobky, rušenie objednávok na poslednú chvíľu, jednostranné alebo retroaktívne zmeny zmlúv, či tlak na dodávateľa, aby platil za vyplytvané výrobky.

Ďalšie postupy sa povolia iba vtedy, ak sa na nich zmluvné strany vopred jasne a jednoznačne dohodnú: ak kupujúci vráti nepredané potraviny dodávateľovi, ak kupujúci účtuje dodávateľovi poplatok za zabezpečenie alebo udržanie zmluvy o dodávke potravinových výrobkov, prípadne, ak dodávateľ platí za propagáciu alebo marketing potravinových výrobkov, ktoré predáva kupujúci.

V návrhu eurokomisie sa od členských štátov Únie vyžaduje, aby určili verejný orgán zodpovedný za presadzovanie nových pravidiel. Ak sa preukáže nesplnenie povinností, zodpovedný orgán presadzovania práva bude mať právomoc uložiť primeranú a odrádzajúcu sankciu.

Komisia zriadi mechanizmus koordinácie medzi orgánmi presadzovania práva, vďaka ktorému si budú môcť vymieňať osvedčené postupy.

Navrhované opatrenia dopĺňajú tie, ktoré už existujú v členských štátoch, ako aj opatrenia uvedené v kódexe správania dobrovoľnej iniciatívy dodávateľského reťazca. Členské štáty môžu prijať aj ďalšie opatrenia, ak to uznajú za vhodné.

Návrh EK bude mať formu celoúnijného právneho predpisu (smernice), najskôr sa však k jeho zneniu musia vyjadriť spoluzákonodarcovia - Európsky parlament a Rada EÚ.

Spravodajca TASR Jaromír Novak