Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

EÚ určila, že manipulácia s trhom bude trestnoprávnym činom

Foto: TASR/AP

..

Brusel 25. júla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes prijala opatrenia na riešenie manipulovania s trhom, keď schválila zmeny a doplnenia návrhu nariadenia a návrhu smernice o obchodovaní s využitím dôverných informácií a o manipulácii s trhom vrátane príslušných trestnoprávnych sankcií.

Nové opatrenia sú reakciou na nedávny škandál týkajúci sa fixovania sadzby LIBOR.

Po vypuknutí škandálu okolo fixovania sadzby LIBOR sa vyskytli závažné obavy, že banky môžu falšovať údaje o odhadovaných medzibankových úverových sadzbách. Podľa EK akákoľvek skutočná manipulácia s takýmito kľúčovými referenčnými hodnotami alebo pokus o ňu môže mať vážny vplyv na integritu trhu a mohla by viesť k významným stratám pre spotrebiteľov a investorov, alebo by mohla spôsobiť narušenie reálnej ekonomiky.

Dnešné zmeny a doplnenia jasne zakazujú manipulovať s referenčnými hodnotami (vrátane sadzieb LIBOR a EURIBOR) a postavia takéto manipulácie do roviny trestného činu.

„Dôvera verejnosti sa prudko prepadla po tom, ako sa prevalili škandály súvisiace s vážnymi manipuláciami bánk s úverovými sadzbami. Treba prijať opatrenia na úrovni EÚ, aby sa skoncovalo s trestným konaním v bankovom odvetví, lebo trestnoprávne postihy dokážu byť silným odrádzajúcim faktorom. Práve preto dnes navrhujeme celoeurópske pravidlá, ktorých cieľom je riešiť tento druh zneužívania trhu a zaplátať akékoľvek regulačné diery," uviedla podpredsedníčka komisie zodpovedná za rezort spravodlivosti Viviane Redingová.

Komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier upozornil, že prebiehajúce medzinárodné vyšetrovania týkajúce sa manipulácie so sadzbou LIBOR poodhalili ďalší príklad toho, ako škandalózne sa dokážu banky správať.

"Chcel som sa ubezpečiť, že naše legislatívne návrhy o zneužívaní trhu takéto poburujúce konanie v plnej miere zakážu. Preto som to prekonzultoval s Európskym parlamentom a urýchlene sme prijali pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, aby sa zaistilo, že manipulovanie s referenčnými hodnotami je jasným spôsobom postavené mimo zákona a podlieha vo všetkých krajinách trestnoprávnym sankciám,“ povedal Barnier.

Komisia v tejto fáze nenavrhuje stanoviť minimálne druhy a úrovne trestných sankcií, no bude od každého členského štátu EÚ požadovať, aby ustanovil trestné sankcie vo svojich vnútroštátnych zákonoch, aby bolo obsiahnuté manipulovanie s referenčnými hodnotami.