Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

EÚ v záujme ochrany včelstva chce od decembra zakázať látku fipronil

Na snímke včely - ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na druhej strane ekologické hnutie Greenpeace považuje toto opatrenie EÚ za nedostatočné a žiada Brusel o totálny zákaz škodlivých látok, čo je podľa hnutia jediný spôsob, ako obnoviť populácie včiel.

Brusel 17. júla (TASR)- Európska únia sa rozhodla obmedziť použitie látky fipronil - insekticídu, ktorý je smrtiaci pre včely. Jedinými krajinami, ktoré v utorok hlasovali proti tomuto rozhodnutiu, bolo Rumunsko a Španielsko.

Rozhodnutie bolo prijaté na zasadnutí Stáleho výboru pre potravinové reťazce a zdravie zvierat po predošlom posúdení rizika zo strany Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Správa EFSA bola zverejnená 27. mája, pričom sa v nej uvádza, že semená ošetrené pesticídmi predstavujú pre včelstvo v Európe akútne riziko.

Európska komisia by mala už v najbližších týždňoch prijať opatrenie na zákaz látky fipronil, čo bude zverejnené aj v Úradnom vestníku EÚ. Zákaz používania fipronilu by mal vstúpiť do platnosti 31. decembra 2013. Avšak semená, ktoré boli ošetrené touto látkou, bude môcť byť zasiate až do 28. februára 2014.

Semená ošetrené fipronilom bude možné použiť iba v skleníkoch a aj v prípade výsadby póru, cibule, kapusty, karfiolu alebo brokolice, ktoré sa zberajú ešte pred zakvitnutím a pred procesom opeľovania. Na druhej strane bude zakázané používanie semien upravených fipronilom pre kukuricu a slnečnicu.

Spoločnosť BASF, výrobca látky fipronil, rozhodnutie EÚ kritizuje a uvádza, že európska exekutíva by mala vytvoriť "ambiciózny akčný plán s cieľom identifikovať skutočné príčiny zhoršujúceho sa zdravotného stavu včiel" a neobmedzovať európskych poľnohospodárov v prístupe k inovatívnym technológiám.

Na druhej strane ekologické hnutie Greenpeace považuje toto opatrenie EÚ za nedostatočné a žiada Brusel o totálny zákaz škodlivých látok, čo je podľa hnutia jediný spôsob, ako obnoviť populácie včiel.

Európska komisia už 24. júna obmedzila používanie troch pesticídov z rodu neonikotinoidov (klotianidín, imidakloprid a tiametoxam), ktoré boli identifikované ako škodlivé pre populáciu včiel. Toto nariadenie nadobudne účinnosť od 1. decembra 2013 a bude revidované po uplynutí dvoch rokov.