Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

EÚ vyzýva Argentínu, aby nezoštátnila ropný sektor na úkor Španielska

Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrení prezidentky Christiny Fernandezovej je Argentína jedinou krajinou na svete, ktorá nemá kontrolu nad vlastnými nerastnými surovinami.

Brusel 17. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok (16.4) upozornila argentínsku vládu, že plánované prevzatie kontroly zo strany štátu nad ropnou spoločnosťou YPF môže vážne poškodiť obchodné vzťahy medzi Európskou úniou a Argentínou.

EK tak reaguje preto, lebo väčšinovým vlastníkom YPF je španielsky koncern Repsol.

Reakcia EK nasledovala krátko po tom, ako argentínska vláda oznámila, že sa chystá zoštátniť ropnú spoločnosť YPF. Španielsko, ktoré je najväčším zahraničným investorom v Argentíne, toto vyhlásenie označilo za nepriateľské a naznačilo, že prijme "jasné a silné" opatrenia voči tejto iniciatíve.

Španielsky minister zahraničných vecí Jose Manuel Garcia-Margallo v pondelok uviedol, že toto opatrenie poruší dobré a srdečné vzťahy medzi oboma krajinami, ale nešpecifikoval, aké prípadné "silové opatrenia" prijme Madrid voči juhoamerickej krajine.

Európska komisia Argentíne okrem iného naznačila, že tento krok by poškodil podnikateľské a investičné prostredie v krajine a narušil vzájomné hospodárske vzťahy.

Ako uviedla dnes agentúra Reuters, argentínska prezidentka Cristina Fernandezová nemieni ustúpiť zo svojich plánov na renacionalizáciu ropnej spoločnosti YPF. Tá bola sprivatizovaná začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia, pričom španielsky koncern Repsol vlastní balík 57 percent akcií YPF.

Podľa vyjadrení prezidentky Fernandezovej je Argentína jedinou krajinou na svete, ktorá nemá kontrolu nad vlastnými nerastnými surovinami. Podľa Reuters je pre Argentínu YPF kľúčovým podnikom pre zabezpečenie energetickej budúcnosti krajiny, najmä po tom, ako došlo k objaveniu nových nálezísk ropy a plynu v tejto krajine. Prezidentka chce požiadať kongres, ktorý má pod kontrolou, aby schválil plány jej stredo-pravicovej vlády na zoštátnenie YPF.

Hoci je Argentína krajinou, ktorá ťaží ropu, je závislá od dovozu tohto druhu energie, pričom podľa odhadov domáceho ropného sektora za dovoz ropy a plynu zaplatí tohto roku okolo 10 miliárd amerických dolárov.


Akcie Repsolu sa dnes silno prepadli



V úsilí o získanie kontroly nad energetickými rezervami krajiny poslala argentínska prezidentka Cristina Fernándezová do parlamentu na schválenie návrh zákona na prevzatie 51 % v YPF, ktoré teraz patria španielskemu koncernu Repsol. Celkom ich má Repsol v YPF 57 %.

Foto: TASR/AP
Spoločnosť YPF je životne dôležitá pre argentínsku energetickú budúcnosť. Jej význam prudko vzrástol po tom, čo boli objavené veľké rezervy ropy a plynu. Argentína by mala tento rok doviezť do krajiny plyn a ropu za viac ako 10 miliárd USD (7,68 miliardy eur).

Argentína prežíva silnú palivovú krízu. Ceny pohonných látok sú vysoké. Obyvatelia obviňujú prezidentku, že je to výsledok jej hospodárskej politiky. Fernándezová z problémov obviňuje Repsol, ktorý tuneluje YPF. V dôsledku jeho počínania sa vlani dostala krajina v zahraničnom obchode do schodku 3 miliardy USD.

Znárodnenie väčšinového podielu Repsolu v Argentíne môže mať pre medzinárodný koncern ďalekosiahle nepriaznivé dôsledky. YPF disponuje 42 % vyťažiteľných rezerv Repsolu. Ich celková úroveň sa odhaduje na 2,1 miliardy barelov (barel = 159 litrov) ropy.

Fernándezová obvinila Repsol, že zámerne nezvyšoval ťažbu ropy v krajine. Ďalej uviedla, že rast ťažby uhľovodíkových palív je v národnom verejnom záujme a že ich získavanie z domácich zdrojov sa stalo štátnou prioritou.

Akcie YPF sa dnes prepadli na madridskej burze o 4,7 %. Prezident YPF Antonia Brufau povedal, že hodnota akcií firmy je 18,3 miliardy USD a z nich patrí Repsolu podiel 10,5 miliardy USD.