Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ zverejnila najnovšiu výročnú správu o jednotnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V správe sa konštatuje, že EÚ je významnou obchodnou veľmocou, ktorá predstavuje 16 % celosvetového vývozu, a že obchod je aj naďalej zdrojom konkurencieschopnosti.

Brusel 14. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu zverejnila výročnú správu o jednotnom trhu a konkurencieschopnosti, v ktorej opisuje silné stránky a výzvy v oblasti hospodárskej súťaže na európskom jednotnom trhu.

Komisia sledovala ročný vývoj podľa deviatich faktorov konkurencieschopnosti - fungovanie jednotného trhu, prístup k súkromnému kapitálu, verejné investície a infraštruktúra, výskum a inovácie, energetika, obehovosť, digitalizácia, vzdelávanie a zručnosti, obchod a otvorená strategická autonómia.

Komisia v roku 2023 stanovila súbor kľúčových ukazovateľov výkonnosti, ktoré majú slúžiť ako prehľad pokroku. Správa spresňuje, že deväť kľúčových ukazovateľov výkonnosti sa zlepšilo, päť sa zhoršilo, tri sú stabilné a k dvom nie sú dostupné nové údaje.

Správa uvádza, že jednotný trh EÚ je jednou z najväčších integrovaných trhových oblastí na svete a že podporuje európske hospodárstvo veľkým zoskupením dopytu, diverzifikovanými zdrojmi ponuky, príležitosťami na inováciu a rozšírenie výroby, silnými sociálnymi právami a spravodlivými pracovnými podmienkami.

Pokiaľ ide o verejné investície, EK dospela k záveru, že tie sa po finančnej kríze zotavili z nízkej úrovne, čiastočne vďaka Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, zatiaľ čo súkromné investície sú aj naďalej vysoké. Komisia odporúča posilnenie únie kapitálových trhov a poukazuje na verejné obstarávanie ako na nástroj na strategickú podporu zelenej a digitálnej transformácie.

Správa pripomína, že vysoké ceny energie zostávajú výzvou, poukazuje však na dôležité kroky prijaté v posledných rokoch s cieľom aktualizovať nástroje energetickej politiky EÚ a podporiť výrobu čistých technológií v EÚ.

V správe sa konštatuje, že EÚ je významnou obchodnou veľmocou, ktorá predstavuje 16 % celosvetového vývozu, a že obchod je aj naďalej zdrojom konkurencieschopnosti.

Výročná správa o jednotnom trhu a konkurencieschopnosti, ktorá vychádza z výročných správ, ktoré EK zaviedla v roku 2020, poskytuje základ pre diskusie v Európskom parlamente, Európskej rade a Rade EÚ o tom, ako podporiť jednotný trh a konkurencieschopnosť.

Prehľad výsledkov jednotného trhu bol prvýkrát zverejnený v roku 1997 a pôvodne bol vytvorený s cieľom posúdiť výkonnosť členských štátov pri vykonávaní spoločnej legislatívy v oblasti jednotného trhu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)