Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

EK vyzvala lídrov EÚ, aby na decembrovom summite rozmýšľali rozpočtovo

Jean-Claude Juncker, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Exekutíva EÚ predložila návrh moderného, vyváženého a spravodlivého rozpočtu 2. mája tohto roku.

Brusel 4. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) vyzvala v utorok hlavy vlád a štátov, aby na budúcotýždňovom summite EÚ (13.-14. 12.) v Bruseli, pripravili pôdu pre dohodu o modernom, vyváženom a spravodlivom rozpočte EÚ pre budúcnosť.

Komisia pred nadchádzajúcim summitom zhodnotila "povzbudzujúci pokrok", ktorý sa doteraz dosiahol v rokovaniach o dlhodobom rozpočte EÚ po roku 2020. Zasadnutie Európskej rady (summit EÚ) je podľa eurokomisie kľúčovým momentom na upevnenie dosiahnutého pokroku a vytýčenie kľúčových prvkov budúceho finančného rámca.

Exekutíva EÚ predložila návrh moderného, vyváženého a spravodlivého rozpočtu 2. mája tohto roku. Boli doň zaradené priority, ktoré národní lídri stanovili v roku 2016 na summite v Bratislave a v roku 2017 na summite v Ríme. Na rozpočtový návrh boli naviazané návrhy 37 sektorových programov, ktoré tvoria súčasť dlhodobého rozpočtu v období 2021-2027. Tento balík návrhov slúži ako základ pre rokovania medzi členskými štátmi, ktoré začali počas bulharského predsedníctva v Rade EÚ a počas rakúskeho predsedníctva rýchlo napredujú.

Predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti uviedol, že premiéri a prezidenti by mali rešpektovať dohodnuté priority Únie a zabezpečiť, aby v budúcom dlhodobom rozpočte boli na tieto priority vyčlenené dostatočné zdroje.

Eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger ocenil "vynikajúcu prácu bulharského a rakúskeho predsedníctva" a dodal, že pri rokovaniach o dlhodobom rozpočte EÚ sa podarilo dosiahnuť dobrý pokrok. Súbežne s tým napreduje s rozhodovaním na túto tému aj Európsky parlament.

Komisia od hláv vlád a štátov očakáva, že na summite v Bruseli poskytnú potrebné politické usmernenia týkajúce sa kľúčových prvkov budúceho dlhodobého rozpočtu. Ten by mal byť "moderný a vyvážený", "jednoduchší a transparentnejší" a do tretice "spravodlivý".

Moderný a vyvážený rozpočet podľa EK znamená, že bude úzko spätý s prioritami Únie a ponúkne odpovede na dnešné a budúce výzvy. To má zaistiť posilnené financovanie inovácií, digitálneho hospodárstva, opatrení v oblasti klímy a životného prostredia, migrácie a riadenia hraníc a bezpečnosti, obrany a vonkajšej činnosti. Politika súdržnosti a spoločná poľnohospodárska politika budú mať pre budúcnosť Európy aj naďalej kľúčový význam, a preto návrh EK predstavuje rovnováhu medzi tromi širšími oblasťami výdavkov – poľnohospodárskou a námornou politikou, politikou súdržnosti a ďalšími programami, ktoré majú zásadný význam pre budúcnosť Európy.

Komisia tiež chce, aby budúci rozpočet EÚ bol flexibilný, čiže aby mohli Európania rýchlo, rozhodne a efektívne reagovať na udalosti v rýchlo sa meniacom svete.

Spravodlivý rozpočet podľa EK znamená, že by mal byť realizovateľný nielen na strane výdavkov, ale aj z hľadiska jeho financovania. Komisia predložila ambiciózny a realistický rozpočet v objeme približne 1,11 % hrubého národného dôchodku Únie 27 štátov (bez Británie). Je to rozpočet, v ktorom platia rovnaké pravidlá pre všetkých, a ktorý je čoraz viac financovaný zo zdrojov priamo spojených so strategickými európskymi politikami.

Komisia chce dosiahnuť maximálne možný pokrok v otázke dlhodobého rozpočtu ešte do summitu EÚ v Sibiu (9. mája 2019), a v spolupráci s Európskym parlamentom chce docieliť úplnú a komplexnú dohodu - vrátane číselných údajov - v Európskej rade najneskôr do októbra 2019.

Takto nastavený kalendár - prijatie viacročného finančného rámca do konca roku 2019 -, zabezpečí, že nové programy budú pripravené na čerpanie financií do 1. januára 2021.

Spravodajca TASR Jaromír Novak