Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Európania dôverujú projektu EÚ aj napriek kríze

Európska centrálna banka - člen tzv. Trojky. Foto: TASR

Europarlament sa vo svojej správe pre média odvolal na najnovší prieskum verejnej mienky Eurobarometer.

Brusel 6. septembra (TASR) - Názor občanov na Európsku úniu sa badateľne zlepšil, a to aj napriek pretrvávajúcej ekonomickej kríze a sérii prísnych úsporných opatrení vo viacerých členských štátoch, uviedol dnes Európsky parlament (EP).

Europarlament sa vo svojej správe pre média odvolal na najnovší prieskum verejnej mienky Eurobarometer. Podľa výsledkov tohto prieskumu má 40 percent Európanov o EÚ priaznivú mienku, čo je nárast o 9 percent voči vlaňajšku. Päťdesiat percent respondentov, čiže o tri percentá viac ako v roku 2011 uviedlo, že členstvo v EÚ je "dobrá vec."

Európania však príliš neveria tomu, že ich hlas v celoeurópskom meradle zaváži, lebo na otázku či je dôležitý názor občanov na dianie v EÚ, až 54 percent opýtaných odpovedalo záporne. "Áno" povedalo iba 42 percent občanov.

Občania EÚ však dali najavo, že ich hlas je dôležitý najmä počas organizovania volieb do europarlamentu. Až 57 percent respondentov uviedlo, že najlepším spôsobom ako presadiť svoje názory je účasť na eurovoľbách, ktoré sa budú konať v roku 2014.

Z hľadiska politických priorít inštitúcií EÚ si vysoký počet respondentov - 72 percent - myslí, že v kontexte súčasnej krízy by jednou z hlavných priorít malo byť znižovanie vysokej miery nezamestnanosti.

Eurobarometer vykonal prieskum verejnej mienky v júni na vzorke vyše 26.500 občanov zo všetkých členských štátov EÚ.

Predseda EP Martin Schulz dnes v správe pre médiá uviedol, že výsledok tohto prieskumu je "posmeľujúci" pre činnosť europarlamentu.

"Súčasná ekonomická a finančná kríza ukazuje, že potrebujeme riešenie na nadnárodnej úrovni. EÚ je jedinečný projekt na celom svete, ktorý má zákonodarnú moc a ktorý môže ponúkať také riešenia, ktoré sú prijaté individuálne na národnej úrovni nedostačujúce," povedal v tejto súvislosti Schulz.