Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Europoslanci dnes schválili rozpočet EÚ na rok 2014

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dohoda o budúcoročnom rozpočte únie predvída, že platby budú oproti pôvodnej pozícii Rady navýšené o 500 miliónov eur, na celkových 135,5 miliardy eur.

Štrasburg 20. novembra (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes schválil rozpočet EÚ na rok 2014 a napravil rozpočtové schodky z roku 2013.

Poslanci EP schválil rozpočet EÚ na rok 2014, ktorého konečná podoba vznikla na základe opakovaných rokovaní s Radou. Posledné kolo rokovaní sa uskutočnilo 12. novembra.

Dohoda o budúcoročnom rozpočte únie predvída, že platby budú oproti pôvodnej pozícii Rady navýšené o 500 miliónov eur, na celkových 135,5 miliardy eur. Úroveň záväzkov bola stanovená na konečných 142,6 miliardy eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu, ktorý predložila Európska komisia (EK).

Minulotýždňová dohoda Rady a EP určila, že výpadky v platbách sa vyriešia ešte počas tohto fiškálneho roka a neprenesú sa do nového programovacieho obdobia. Pre europarlament to bola podmienka na schválenie viacročného finančného rámca na obdobie 2014 - 2020. Dlhodobý rozpočet schválili poslanci v utorok.

Europoslanci dnes tiež zaistili, že EÚ odškodní obete katastrofálnych záplav a sucha z rokov 2012 a 2013 a že priority EP v oblastiach ako zamestnanosť, výskum a inovácie, riadenie hraníc a humanitárna pomoc dostanú v roku 2014 zaslúžený priestor.

Utorňajší súhlas EP so sedemročným rozpočtom únie otvoril cestu pre jeho konečné hlasovania o jednotlivých programoch EÚ, z ktorých sa mnohé uskutočnia ešte tento týždeň. Ich schválenie je posledným krokom potrebným na to, aby nové programy mohli byť spustené včas, od 1. januára 2014.