Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske akcie pokračujú v poklese

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ani obchodovanie v Ázii neprinieslo žiadny závan optimizmu na európske burzy, keďže ázijské akcie zasiahlo rastúce diplomatické napätie medzi Saudskou Arábiou a Západom po zmiznutí saudského novinára.

Londýn 15. októbra (TASR) - Európske akcie sa v pondelok neprebudili k životu po svojom najhoršom týždni od februára tohto roka. Dôvodom je celá škála hrozieb, od obchodných vojen, cez nárast výnosov z amerických dlhopisov a spomalenie ekonomiky v Číne, po brexit a rozpočet Talianska. Tie aj naďalej ovplyvňujú vývoj na trhoch.

Ani obchodovanie v Ázii neprinieslo žiadny závan optimizmu na európske burzy, keďže ázijské akcie zasiahlo rastúce diplomatické napätie medzi Saudskou Arábiou a Západom po zmiznutí saudského novinára. Aj ceny ropy už v reakcii na túto situáciu vzrástli.

Európsky akciový index STOXXE sa do 9.21 h SELČ znížil o 0,03 % a STOXX50E klesol o 0,01 %, Stoxx Europe 600 a francúzsky CAV sa znížili o 0,1 %. Analytici spoločnosti ING v tejto súvislosti zdôraznili, že riziká stále stúpajú.

Akcie britskej spoločnosti ConvaTec sa prepadli najstrmšie v rámci indexu STOXX 600, a to o 28 % po znížení odhadu jej výsledkov a vyhlásení, že generálny riaditeľ odstupuje.