Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Európske veľkoobchodné ceny plynu vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze TTF v Amsterdame v piatok o 9.45 h SELČ predával s plusom 1,15 eura po 29,65 eura za megawatthodinu (MWh).

Londýn 21. júla (TASR) - Európske veľkoobchodné ceny plynu v piatok ráno vzrástli. Dôvodom bolo zníženie očakávaní týkajúcich sa produkcie veternej a solárnej energie. Tento nárast však zrejme nebude trvalý, keďže dopyt zostáva nízky a zásoby vysoké. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze TTF v Amsterdame v piatok o 9.45 h SELČ predával s plusom 1,15 eura po 29,65 eura za megawatthodinu (MWh). A jednodňový kontrakt si pripísal 2,92 eura a stúpol na 30 eur za MWh. V piatok sa posilnil aj referenčný britský kontrakt na plyn.

Podľa analytikov firmy Engie's Energy Scan ceny plynu podporili očakávania, že výroba veternej a solárnej energie v Nemecku výrazne klesne.

Trhy sú podľa obchodníkov výrazne volatilné a citlivé na veci, ako je horúce počasie v lete, čo tlačí ceny nahor. Ďalším faktorom je zvýšenie napätia na ruskej strane, ktoré podporili zmienky o kvótach na vývoz energie. Ak sa však neobjavia ďalšie správy, napríklad o výpadkoch dodávok, ceny zrejme opäť klesnú.

Podľa Gas Infrastructure Europe sú európske zásobníky plynu aktuálne naplnené na 82,5 %, čo znamená, že EÚ zrejme výrazne v predstihu splní svoj cieľ naplniť ich na 90 % do 1. novembra.

Toky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu zostali stabilné.