Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Európsky parlament odobril rozpočtové hospodárenie EK a jej agentúram

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ročné absolutórium je kľúčovou súčasťou úlohy EP v oblasti rozpočtového dohľadu.

Brusel 11. apríla (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok odobril rozpočtové hospodárenie a udelil absolutórium Európskej komisii (EK), všetkým decentralizovaným agentúram a rozvojovým fondom.

Vzhľadom na to, že viac ako 95 % výdavkov Európskej únie (EÚ) spravuje eurokomisia, europoslanci schvaľujú jej rozpočtové hospodárenie. Za sa vyslovilo 438 poslancov, 167 bolo proti a piati sa zdržali. Zákonodarcovia ale skritizovali vysokú chybovosť vo výdavkoch na rok 2022, ktorá vzrástla na 4,2 % z 3 % v roku 2021 a 2,7 % v roku 2020, čo viedlo europoslancov k varovaniu pred podceňovaním miery rizika.

Podobne aj nesplatené záväzky EÚ v roku 2022 dosiahli rekordnú výšku (450 miliárd eur), najmä vďaka balíku EÚ budúcej Generácie (NGEU). Znepokojujú ich aj systémy podávania správ a kontroly členských štátov pre fondy EÚ na obnovu a odolnosť a varujú pred rizikom, ktoré predstavujú pre finančné záujmy EÚ.

V uznesení, ktoré je priložené k rozhodnutiu o udelení absolutória, poslanci ľutujú "politický rozpor" pri vyplácaní predtým pozastavených finančných prostriedkov Maďarsku výmenou za jeho schválenie pomoci Ukrajine.

Poslanci varujú EK pred "zmierňovaním" klimatických cieľov EÚ a žiadajú o zrýchlenie tempa investícií, pričom poznamenávajú, že v roku 2022 EÚ zaostávala za efektívnosťou potrebnou na dosiahnutie cieľov stanovených na roky 2030, 2040 a 2050.

Parlament vyjadril znepokojenie nad údajným zneužívaním finančných prostriedkov EÚ v Španielsku a Česku v súvislosti s ochorením COVID-19 na nákup zdravotníckeho vybavenia a žiada EK, aby vykonala hĺbkové následné audity pre všetky zákazky zadané bez verejného obstarávania.

Ročné absolutórium je kľúčovou súčasťou úlohy EP v oblasti rozpočtového dohľadu. Jeho účelom je brať inštitúcie EÚ na zodpovednosť za čerpanie eurorozpočtu v súlade s pravidlami EÚ, zásadami riadneho finančného hospodárenia a politickými prioritami EÚ. Europoslanci vo svojom procese kontroly zohľadňujú výročnú správu, ktorú uverejnil Európsky dvor audítorov.