Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Európsky parlament zamietol návrh rozpočtu EÚ na roky 2014-2020

Parlament teraz požaduje nové kolo rokovaní.

Štrasburg 13. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes zamietli návrh rozpočtu Európskej únie (EÚ) na roky 2014-2020, na ktorom sa po zdĺhavých a bolestivých rokovaniach vo februári dohodli lídri členských štátov bloku. Parlament teraz požaduje nové kolo rokovaní. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Sedemročný plán, ktorý minulý mesiac schválili európski lídri po dvoch dňoch takmer nepretržitých rokovaní, nezahŕňal hlavné požiadavky parlamentu, a to zvýšenie výdavkov na podporu hospodárskeho rastu o väčšiu flexibilitu, ktorá by umožnila únii pohotovejšie reagovať na vývoj situácie a presúvať peniaze v rámci rozpočtu tam, kde sú potrebnejšie.

Lídri EÚ pritom vo svojom návrhu prvýkrát v histórii bloku pristúpili ku škrtom v rozpočte. Návrh, ktorý najvyšší predstavitelia členských štátov vo februári schválili, počíta s výdavkami vo výške 960 miliárd eur, čo je o 12 miliárd eur menej ako v predchádzajúcich siedmich rokoch.

Parlament a lídri členských štátov sa musia teraz pokúsiť dosiahnuť kompromisnú dohodu. Obe strany by chceli návrh rozpočtu na roky 2014-2020 dokončiť do leta tohto roka.