Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Eurozóna nesmie podceniť problémy Cypru, tvrdí Juncker

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Cyprus čaká na schválenie zahraničnej pomoci.

Viedeň 30. januára (TASR) - Cyprus by mohol spôsobiť eurozóne nemalé problémy, ak sa nepodarí dohodnúť na záchrannom balíku pre ostrovnú krajinu v dohľadnom čase. Povedal to pre dnešné vydanie rakúskeho denníka Kleine Zeitung bývalý predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Problém Cypru nesmieme podceniť," povedal Juncker, ktorý z najvyššieho postu neformálneho združenia ministrov financií eurozóny odstúpil minulý týždeň. Jeho nástupcom sa stal holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. "Ak definitívne nevyriešime otázku Cypru, hrozí, že ťažkosti aj takejto malej ekonomiky sa rozšíria do ďalších krajín eurozóny. Času nie je nazvyš," dodal.

Ostrovný štát, ktorý sa dostal do finančných problémov v dôsledku vysokej expozície svojich bánk voči zadlženému Grécku, čaká na schválenie zahraničnej pomoci. Niektoré štáty eurozóny na čele s Nemeckom ale váhajú, pričom ich znepokojuje najmä obľúbenosť cyperských bánk u ruských oligarchov. Obávajú sa, že bohatí Rusi na Cypre prepierajú špinavé peniaze a tlačia na Nikóziu, aby svoje zákony v tejto oblasti sprísnila. Cyperská vláda obvinenia odmieta a trvá na tom, že v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí plní všetky medzinárodné normy.

Na otázku denníka, či je Cyprus schopný splatiť odhadovanú pomoc vo výške asi 17 miliárd eur, Juncker uviedol, že takáto suma je veľkou výzvou ako pre Cyprus, tak pre eurozónu. Zároveň upozornil, že existujú určité limity, nad ktoré pravdepodobne Európa v rámci pomoci Cypru nepôjde. "Podobne ako v prípade Grécka ani v prípade Cypru nebudeme tolerovať záchranu krajiny za každú cenu," povedal Juncker. "Je však nevyhnutné rokovať," dodal.