Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Akcionári talianskej banky Carige schválili navýšenie kapitálu

Na archívnej snímke budova pobočky talianskej problematickej banky Carige v Miláne. Foto: TASR/AP

Talianske banky v júni pripravili cestu pre záchranu Carige.

Janov 21. septembra (TASR) - Akcionári talianskej problémovej banky Carige v piatok (20. 9.) schválili navýšenie kapitálu vo výške 700 miliónov eur. Na valnom zhromaždení sa zúčastnili akcionári, ktorí zastupujú 47,6 % kapitálu, a za navýšenie hlasovalo 91 % zúčastnených.

"Teraz môžeme pracovať ako banka, ktorá sa oslobodila z dlhej etapy neistoty. Teraz zas máme perspektívu rozvoja," zareagoval Pietro Modiano, komisár poverený Európskou centrálnou bankou (ECB).

Janovská banka sa chce v roku 2021 vrátiť do ziskových čísiel a v roku 2023 hospodáriť so ziskom 74 miliónov eur. V 1. polroku 2019 vykázala banka stratu 428,5 milióna eur.

Talianske banky v júni pripravili cestu pre záchranu Carige. Ich fond pre zabezpečenie vkladov FITD schválil transformáciu dlhopisov Carige v hodnote 313 miliónov eur, ktoré sa nachádzali v jeho vlastníctve, na akcie. Záchranný plán má hodnotu celkovo 900 miliónov eur. Okrem schváleného navýšenia kapitálu obsahuje vydanie konvertibilných dlhopisov v hodnote 200 miliónov eur.

ECB v januári tohto roka uvalila na Carige nútenú správu. Banka sa do problémov dostala pre chyby manažmentu a výrazné prepojenie na hospodárstvo janovského regiónu, ktorý utrpel veľký úder v dôsledku nepriaznivej ekonomickej situácie v celej krajine.