Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Európska únia ukončila postup pri nadmernom deficite pre Grécko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu, že tento rok sa očakáva menší deficit, fiškálny výhľad Grécka sa má opäť zlepšiť.

Brusel 25. septembra (TASR) - Rada EÚ dnes rozhodla ukončiť postup pri nadmernom deficite pre Grécko. Potvrdilo sa, že deficit krajiny je nižší ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je referenčná hodnota pre schodok verejných financií.

O zrušení postupu pri nadmernom deficite pre Grécko rozhodla Rada EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá dnes zasadá v Bruseli. Týmto krokom Rada ministrov ruší svoje rozhodnutie z roku 2009 o postupe pri nadmernom deficite.

"Po mnohých rokoch vážnych problémov sa finančné prostriedky Grécka ocitli v lepšej kondícii. Aj preto sme dnes prijali toto rozhodnutie," uviedol minister financií Estónska Toomas Toniste v mene krajiny predsedajúcej Rade EÚ. Dodal, že Grécko je v poslednom roku programu finančnej podpory a dosiahnutý pokrok umožnil krajine opäť získať prístup k peniazom "za udržateľné ceny" na svetových finančných trhoch.

Toniste pripomenul, že od deficitu vo výške 15,1 % HDP v roku 2009 sa fiškálne saldo Grécka neustále zlepšuje a v roku 2016 bol dosiahnutý prebytok v podobe 0,7 % HDP. Aj napriek tomu, že tento rok sa očakáva menší deficit, podľa očakávaní sa má fiškálny výhľad Grécka opäť zlepšiť.

Pomer dlhu k HDP v Grécku v roku 2016 dosiahol 179 % a v nasledujúcich rokoch sa očakáva jeho pokles. Vzhľadom na túto situáciu Rada ministrov dospela k záveru, že Grécko spĺňa podmienky na ukončenie postupu pri nadmernom deficite.

Monitorovanie zo strany EÚ však bude pokračovať až do augusta 2018 v rámci programu makroekonomických úprav. Grécka vláda sa zaviazala zachovať primárny prebytok vo výške 3,5 % HDP do roku 2022, nasledovný fiškálny vývoj už má byť v súlade s požiadavkami EÚ.