Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch znížila výhľad ratingu Indie na negatívny

Lekári v špeciálnych ochranných odevoch bezplatne vyšetrujú ľudí v Dharaví, jednom z najväčších slumov v Ázii na predmestí Bombaja, archívne foto. Foto: TASR/AP

Agentúra v tomto finančnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2021, predpovedá indickej ekonomike pokles o 5 % v dôsledku prísnych blokád, ktorá vláda zaviedla 25. marca.

Naí Dillí 18. júna (TASR) – Agentúra Fitch Ratings dnes znížila výhľad ratingu Indie zo stabilného na negatívny. Poukázala pritom na vážny vplyv pandémie nového koronavírusu na hospodársky rast a verejné financie.

Fitch zároveň potvrdila rating krajiny na úrovni BBB-. „Pandémia koronavírusu významne oslabila výhľad rastu Indie v tomto roku a odhalila výzvy spojené s vysokým verejným dlhom," uviedla Fitch.

Agentúra v tomto finančnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2021, predpovedá indickej ekonomike pokles o 5 % v dôsledku prísnych blokád, ktorá vláda zaviedla 25. marca. Očakáva tiež, že v nasledujúcom finančnom roku indické hospodárstvo vzrastie o 9,5 %.

Vládny dlh Indie sa podľa Fitch tento rok zvýši na 84,5 % hrubého domáceho produktu, čo je oveľa viac ako medián na úrovni 42,2 % pre krajiny s podobným ratingom v roku 2019.

Aj ďalšia z ratingových agentúr, Moody's Investors Service, začiatkom tohto mesiaca znížila Indii rating na najnižšiu úroveň v investičnom pásme s negatívnym výhľadom, čo signalizuje ďalšie možné zhoršenie ratingu v budúcnosti.

Ale tretia z renomovaných agentúr S&P minulý týždeň prekvapila trhy, keď Indii ponechala najnižší investičný rating BBB- so stabilným výhľadom. Dodala, že v roku 2021 vidí stabilizáciu fiškálnej pozície Indie a zotavenie ekonomiky.