Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécko plánuje ďalšiu emisiu dlhopisov

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Krajina si v júli prvýkrát po troch rokoch požičala peniaze na trhu. Emisia dlhopisov bola pre krajinu dôležitým testom, či sa dokáže po ukončení záchranného programu samostatne financovať.

Atény 13. septembra (TASR) - Grécko chce podľa informácií z vládnych kruhov v priebehu siedmich mesiacov opäť získať peniaze na kapitálovom trhu.

Preto je potrebné urýchlene do januára ukončiť aktuálne hodnotenie pokroku realizácie záchranného programu, uviedol vysoký predstaviteľ gréckeho ministerstva financií, ktorý chcel zostať v anonymite. Zároveň vyjadril optimizmus, že rozpočtový prebytok bude v tomto roku vyšší, než sa doteraz predpokladalo. Cieľom vlády je dosiahnuť primárny prebytok, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, vo výške 1,75 % hrubého domáceho produktu.

Grécko si v júli prvýkrát po troch rokoch požičalo peniaze na trhu. Emisia dlhopisov bola pre krajinu dôležitým testom, či sa dokáže po ukončení záchranného programu samostatne financovať. Aktuálny záchranný program v celkovej hodnote až 86 miliárd eur sa skončí v auguste 2018.