Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hodnota nórskeho ropného fondu prvýkrát vzrástla nad bilión dolárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K rekordu mu dopomohli rastúce akciové trhy a posilňovanie kurzu eura.

Oslo 12. septembra (TASR) - Nórsky ropný fond, najväčší štátny fond na svete, dnes prvýkrát v histórii prekročil hodnotu 1 bilióna USD (828,01 miliardy eur). K rekordu mu dopomohli rastúce akciové trhy a posilňovanie kurzu eura.

Fond na svojej webovej stránke zverejnil, že okolo poludnia dosiahla jeho hodnota 7,851 bilióna nórskych korún, čo v prepočte predstavuje 1 bilión USD. Neskôr sa hodnota fondu opäť mierne znížila a približne o 13.00 h SELČ dosahovala 998 miliárd USD.

Fond založili v roku 1998 s cieľom ukladať do neho časť príjmov z predaja ropy a plynu, ktoré fond investuje a finančne tak zabezpečuje budúce generácie. Hodnota fondu v súčasnosti dosahuje približne 2,5-násobok ročného hrubého domáceho produktu (HDP) Nórska. To je podstatne viac, než sa pôvodne očakávalo. Pôvodné predpoklady hovorili o tom, že najskôr po roku 2020 bude jeho hodnota predstavovať zhruba 1,3-násobok HDP.

Aj napriek rastu hodnoty fondu ekonómovia varujú, pred stále častejším využívaním peňazí z tohto zdroja na verejné výdavky. Guvernér nórskej centrálnej banky vo februári varoval, že takýto prístup zvyšuje závislosť krajiny od neistého zdroja príjmov. V Nórsku preto upravili pravidlá a vláda môže ročne čerpať z fondu len 3 % jeho hodnoty. Pôvodne bol limit stanovený na 4 %.