Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

HSBC zaplatí 101,5 milióna USD za urovnanie sporu v USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

HSBC pripustila, že v dvoch prípadoch v rokoch 2010 a 2011 jej obchodníci zneužili dôverné informácie od klientov, ktorí si najali HSBC na miliardové devízové transakcie zahŕňajúce britskú libru.

New York 19. januára (TASR) - Britská banka HSBC súhlasila, že zaplatí 101,5 milióna USD (82,96 milióna eur) za urovnanie sporu s americkým ministerstvom spravodlivosti, ktoré ju obvinilo, že podviedla klientov.

HSBC pripustila, že v dvoch prípadoch v rokoch 2010 a 2011 jej obchodníci s devízami zneužili dôverné informácie od klientov, ktorí si najali HSBC na miliardové devízové transakcie zahŕňajúce britskú libru.

Jedným z klientov bola spoločnosť Cairn Energy, ktorá poverila HSBC, aby previedla 3,5 miliardy USD z predaja časti jej podielu v indickej dcérskej spoločnosti na libry. Druhý klient je v dokumentoch označený len ako finančná spoločnosť.

Po podpísaní zmlúv o dôvernosti obchodníci HSBC využili dôverné informácie a začali nakupovať libry v očakávaní, že ich konanie spôsobí posilnenie britskej meny, skonštatovalo ministerstvo spravodlivosti.

Podľa prokurátorov, predaj libier im priniesol zisk približne 38 miliónov USD pri prvej transakciu v marci 2010 a ďalších zhruba 8 miliónov dolárov USD získali pri transakcii spojenej s Cairn Energy v decembri 2011.

HSBC vo vyhlásení uviedla, že zaviedla opatrenia na posilnenie svojich vnútorných kontrol.

(1 EUR = 1,2235 USD)