Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Moody's potvrdila rating ČR na úrovni Aa3

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výhľad ratingov je stabilný. Rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene zostal na P-1.

Praha/Frankfurt nad Mohanom 6. februára (TASR) - Moody's Investors Service potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Českej republiky.

Moody's v piatok (5. 2.) potvrdila rating českej vlády ako emitenta dlhodobých záväzkov, rovnako ako ratingy nezabezpečených vládnych dlhopisov denominovaných v domácej aj zahraničnej mene na úrovni Aa3. Výhľad ratingov je stabilný. Rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene zostal na P-1.

Podľa agentúry zostáva odolnosť českej ekonomiky vysoká aj napriek šoku, ktorý v roku 2020 spôsobila pandémia nového koronavírusu.

Česko malo na začiatku koronakrízy nízky dlh a vysokú dostupnosť financovania a podľa Moody's si zachová solídnu fiškálnu odolnosť aj napriek nárastu dlhovej záťaže v najbližších troch až štyroch rokoch.

Stabilný výhľad odráža fundamentálnu úverovú silu Česka a jeho nízku vystavenosť rizikám, za čo vďačí predovšetkým odolnému a stabilnému bankovému sektoru rovnako ako silným inštitúciám, politickej stabilite a priaznivým ukazovateľom likvidity.