Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nároky na odbornosť finančných sprostredkovateľov by sa mali zvýšiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cieľom právnej normy je aj zvýšenie transparentnosti a prehľadnosti nákladov finančných sprostredkovateľov spojených s poskytovaním finančných služieb.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Vyššie požiadavky na vzdelávanie finančných poradcov, ako aj lepší prehľad o ich odmeňovaní má byť cieľom návrhu zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve. Právnu normu pripravuje Ministerstvo financií (MF) SR.

Cieľom návrhu zákona je do slovenskej legislatívy implementovať eurosmernicu o distribúcii poistenia. Tá priniesla viacero zmien, ktoré sa týkajú najmä zvýšenia nárokov na odbornú spôsobilosť, vykonávania poradenskej činnosti, či osobitnej regulácie investičných produktov založených na poistení. Podľa MF SR sa smernica vzťahuje na finančných agentov, ako aj na poisťovne a ich zamestnancov.

Po novom sa tak majú zvýšiť požiadavky na odbornú spôsobilosť ľudí vykonávajúcich finančné sprostredkovanie a finančné poradenstvo, ako aj sprísniť podmienky, ktoré musia spĺňať právnické osoby, ktoré poskytujú osobitné finančné vzdelávanie pre jednotlivé sektory a jednotlivé stupne odbornej spôsobilosti.

Cieľom právnej normy je aj zvýšenie transparentnosti a prehľadnosti nákladov finančných sprostredkovateľov spojených s poskytovaním finančných služieb.

Ako uviedol rezort financií, právna norma má prispieť k lepšej ochrane spotrebiteľa. "Zmeny si vyžaduje aj oblasť zodpovednosti za škodu a spresnenie pravidiel pri konflikte záujmov. Za účelom zvýšenia ochrany spotrebiteľa na finančnom trhu je potrebné v národnej legislatíve venovať pozornosť aj úprave provízií finančných agentov," priblížilo MF SR v predbežnej informácii.