Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Odvodové zaťaženie v Rakúsku kleslo, stále však patrí medzi najvyššie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi krajiny s vyšším odvodovým zaťažením než Rakúsko patrí ďalej Belgicko, Nemecko, Maďarsko, Francúzsko a Taliansko.

Viedeň/Paríž 13. septembra (TASR) - Vlaňajšia daňová reforma v Rakúsku síce výrazne znížila odvodové zaťaženie, no so 47,1 %, ktoré priemerný pracujúci odvádza na daniach a sociálnych odvodoch, patrí Rakúsko stále medzi najdrahšie krajiny. Nachádza sa na siedmom mieste spomedzi 35 členských krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V roku 2015 bolo na štvrtom mieste.

OECD vo svojej najnovšej správe označuje rakúsku daňovú reformu za jednu z najrozsiahlejších spomedzi jej členov. Ďalšie významné reformy sa uskutočnili aj v Belgicku, Maďarsku, Holandsku, Nórsku a Grécku. Výnimkou v tomto výpočte je Grécko, ktoré muselo dane zvýšiť, aby splnilo požiadavky medzinárodných veriteľov.

Daňové zaťaženie v Rakúsku vlani kleslo. Priemerne zarábajúca bezdetná osoba si prilepšila o 2,5 %, celkové odvodové zaťaženie dosiahlo 47,1 %. Vyššie odvodové zaťaženie než Rakúsko majú Belgicko, Nemecko, Maďarsko, Francúzsko a Taliansko. Po zohľadnení povinných odvodov na súkromné sociálne zabezpečenie sa pred Rakúsko zaradilo aj Holandsko.

Priemerne zarábajúca bezdetná osoba v rámci celého OECD odvádza zo mzdy 38,4 %. Pod týmto priemerom sa ocitlo, napríklad, Švajčiarsko, kde je odvodové zaťaženie 37,6 %, z čoho 15,8 % tvoria povinné platby na súkromné poistenie.