Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Štúdium v Česku stojí rovnako ako u nás, za internát študent pripláca

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Je to geograficky aj kultúrne blízko, štúdium je kvalitné a bez poplatkov za školné. A prakticky neexistuje jazyková bariéra.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Najväčšie zastúpenie medzi zahraničnými študentmi na českých vysokých školách majú už tradične Slováci. Do susednej Českej republiky sa presúvajú aj pre kvalitu a prestíž tamojších univerzít. Štúdium však znamená aj väčšie náklady na školu a život.

Slovenských študentov láka štúdium v susednej Českej republike. Je to geograficky aj kultúrne blízko, štúdium je kvalitné a bez poplatkov za školné. A navyše, prakticky neexistuje jazyková bariéra. Vďaka vzájomnej dohode medzi obomi štátmi môžu Slováci študovať v Česku za rovnakých podmienok ako domáci študenti.

Stále však ide o štúdium za hranicami Slovenska a mnohí rodičia preto logicky majú obavy z toho, ako výrazne to zaťaží ich domáce rozpočty. Dieťa bude bývať mimo domova, čo, samozrejme, zvýši náklady predovšetkým na stravu, cestovanie či ubytovanie.

"Ceny potravín na Slovensku a v Českej republike sú približne porovnateľné, niektoré sú dokonca v Česku aj lacnejšie. Ak si študent varí, prípadne sa stravuje v školských jedálňach a na internátoch, náklady na stravu nemusia prekročiť mesačne v prepočte sumu sto eur," tvrdí analytik spoločnosti Home Credit Roman Müller.

Náklady na cestovné závisia od frekvencie ciest. Je však málo pravdepodobné, že by študent z Prahy trebárs do Banskej Bystrice cestoval každý víkend. Na druhej strane sa nemusí spoliehať len na rozpočet z domu a sám si môže aj privyrobiť. Počas víkendov či niektorých voľnejších dní v týždni je tu priestor pre príležitostné brigády. V porovnaní s rovesníkmi na Slovenku si takouto brigádou v Českej republike dokáže študent zarobiť približne na rovnakej úrovni, niekedy aj viac.

"Zatiaľ čo v Bratislave sa hodinové mzdy za brigádu študentov pohybujú od takmer troch do štyroch - zriedka piatich eur, v Prahe alebo v Brne hodinová odmena málokedy vôbec klesne pod 90 českých korún (približne 3,5 eura). V iných väčších slovenských mestách sú však hodinové mzdy v porovnaní s českými citeľne nižšie," porovnáva Müller.

Podľa neho, ak ale má študentov zo Slovenska niečo negatívne prekvapiť, sú to ceny internátov. V Česku si študenti za internátne bývanie priplatia. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že v oboch prípadoch cena korešponduje s poskytovanou kvalitou ubytovania. Priemerná cena internátov českých univerzít sa pohybuje okolo 110 eur. Ceny za miesto v dvojlôžkovej izbe súkromných privátov sa pohybujú približne na rovnakej hranici. Je už na študentovi, aký typ bývania mu vyhovuje viac.

Na Slovensku sú internáty lacnejšie aj vďaka štátnym dotáciám. Internátne ubytovanie vyjde študenta asi na polovicu sumy, ktorú by zaplatil v Česku.

"Vyššie výdavky za ubytovanie na českých internátoch alebo v súkromných bytoch môže sčasti znížiť ubytovacie štipendium, na ktoré má nárok každý Slovák s aktívnym študijným pobytom v Českej republike. Štipendium je vyplácané niekoľkokrát ročne, čo závisí od kritérií jednotlivých vysokých škôl. Celková suma ročne dosiahne približne 6000 korún, čo je približne 230 eur," uzatvára Müller.