Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Grécky premiér vyzval ministrov, aby pokročili pri zavádzaní reforiem

Na archívnej snímke grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Tsipras vláde povedal, že krajina je na ceste k prekonaniu rozpočtových cieľov, ktoré jej určili veritelia, už druhý rok po sebe.

Atény 18. septembra (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval svojich ministrov, aby pokročili pri zavádzaní reforiem, ktoré požadujú veritelia a umožnili tak krajine ukončiť záchranný program už o 10 mesiacov.

Podľa gréckej televízie Tsipras vláde povedal, že krajina je na ceste k prekonaniu rozpočtových cieľov, ktoré jej určili veritelia, už druhý rok po sebe. Podľa neho rozpočtový prebytok Grécka, bez nákladov na obsluhu verejného dlhu, bude vyšší ako požadovaných 1,75 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Inšpektori veriteľov sú momentálne v Aténach, ale začiatok rokovaní o uvoľnení ďalšej splátky z tretieho záchranného úveru sa neočakáva skôr ako v novembri. Podmienkou pre vyplatenie peňazí z úveru je pokrok pri zavádzaní reforiem, vrátane pokračujúcej personálnej reorganizácie vo verejnom sektore a liberalizácie v štátnom energetickom sektore.

Predchádzajúca revízia plnenia úverových podmienok sa pritom dlho vliekla a jej ukončenie bolo posunuté o viac ako šesť mesiacov, pretože veritelia neboli spokojní s pokrokom pri zavádzaní reforiem v Grécku.