Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Peking zmiernenie dlhu Venezuele neponúkol

Foto: TASR/AP

Venezuela patrí ku krajinám s obrovskými zásobami ropy a v predchádzajúcich rokoch z toho aj vo veľkom ťažila.

Peking 16. novembra (TASR) - Čína na rozdiel od Ruska neponúkla Venezuele zmiernenie dlhu. V súvislosti s najnovšími problémami juhoamerickej krajiny uviedla, že nepochybuje o tom, že Venezuela si s ťažkosťami dokáže poradiť.

Štvrtkové oznámenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí nasledovalo deň po dohode Moskvy a Caracasu o reštrukturalizácii dlhu Venezuely, vďaka čomu Caracas bude môcť splácať Rusku dlh vo výške 3,15 miliardy USD (2,68 miliardy eur) 10 rokov. Na porovnanie, Číne dlhuje Venezuela 23 miliárd USD.

"Sme presvedčení, že venezuelská vláda je schopná problém vyriešiť," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Ako dodalo, verí, že príslušné strany vyriešia tento problém prostredníctvom rozhovorov. "Momentálne finančná spolupráca Číny a Venezuely pokračuje tak, ako doteraz," uviedla čínska strana.

Dohoda o reštrukturalizácii dlhu Venezuely zo strany Moskvy by mala vytvoriť juhoamerickej krajine priestor na riešenie iných pôžičiek, ktorých splatnosť sa blíži, ako aj na podporu ekonomiky.

Venezuela patrí ku krajinám s obrovskými zásobami ropy a v predchádzajúcich rokoch z toho aj vo veľkom ťažila. Bývalý prezident Hugo Chávez však množstvo peňazí z predaja ropy míňal na rozsiahle sociálne programy. Keď v posledných rokoch došlo k poklesu cien ropy, krajina sa dostala do obrovských ekonomických problémov.

V týchto dňoch ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila Venezuele rating na úroveň čiastočnej platobnej neschopnosti (SD - Selective Default). Urobila tak po tom, ako Venezuela v stanovenom termíne nesplatila časť zahraničného dlhu vo výške 200 miliónov USD.