Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Vo väčšine domácností v SR majú partneri spoločnú kasu

Foto: TASR/František Iván

O vyšších výdavkoch na tovary dlhodobej spotreby, ako sú napríklad nábytok či elektronika, uvažuje 76 % slovenských domácností spoločne.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Väčšina slovenských domácností nerozlišuje, koľko peňazí nosia domov jednotliví partneri, a spravujú spolu jeden rodinný rozpočet. Ako na základe údajov Eurostatu informovala Poštová banka, približne 6 z 10 slovenských domácností vníma všetky svoje príjmy ako spoločné. "V prípade necelých 40 % domácností časť príjmov putuje do spoločnej kasy a časť zostáva v rukách jednotlivých partnerov," uviedla spoločnosť.

Bežné výdavky majú na Slovensku pod palcom ženy. Avšak s rastúcou výškou či dôležitosťou výdavkov vstupujú do procesu rozhodovania vo väčšej miere muži. Pritom v prípade dvoch tretín domácností rozhodujú o výdavkoch na bežné nákupy predovšetkým ženy. "Naopak, iba v každej dvadsiatej domácnosti dohliada na bežné výdavky najmä muž. No a necelá tretina domácností o nich rozhoduje spoločne," konštatovala banka.


Ženy riadia domácnosť


O vyšších výdavkoch na tovary dlhodobej spotreby, ako sú napríklad nábytok či elektronika, uvažuje 76 % slovenských domácností spoločne. Podobne sa rozhodujú aj pri úveroch či použití svojich úspor. "Ak však už posledné slovo o výške úveru alebo o investícii celoživotných úspor má mať iba jeden z partnerov, tak súboj pohlaví vyhrávajú aj v tomto prípade ženy," upozornila spoločnosť.

Ženy nad mužmi dominujú aj v prípade riadenia výdavkov na deti. Až v 45 % domácností kontrolujú tieto výdavky predovšetkým ženy. Muži sú aktívnejší len v 3 % prípadov a polovica domácností rozhoduje o výdavkoch pre deti spoločne. Zatiaľ čo slovenská žena mesačne na dieťa minie v priemere 94 eur, pri výdavkoch na seba sa uskromní so sumou 65 eur. "Zato slovenskí muži mesačne na deti vynaložia 84 eur, pričom podobnú čiastku, v priemere 81 eur, doprajú aj sebe," dodala banka.