Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Firmy vyplatili vlani na dividendách rekordných vyše 1,6 bilióna USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V roku 2023 vyplatili firmy na dividendách celosvetovo 1,66 bilióna USD (1,52 bilióna eur).

Londýn 13. marca (TASR) - Objem dividend, ktoré firmy po celom svete vyplatili v minulom roku, dosiahol rekordných viac než 1,6 bilióna USD. Rekordné dividendy vyplatili aj banky, pričom tie sa na takmer 6-percentnom raste v porovnaní s rokom 2022 podieľali približne polovicou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje spoločnosti Janus Henderson.

V roku 2023 vyplatili firmy na dividendách celosvetovo 1,66 bilióna USD (1,52 bilióna eur). Na porovnanie, v roku predtým vyplatili spoločnosti akcionárom na dividendách celkovo 1,57 bilióna USD. V tomto roku očakáva Janus Henderson ďalší rast, pričom počíta s tým, že firmy na dividendách vyplatia celkovo 1,72 bilióna USD.

Najviac svojim akcionárom vyplatil Microsoft. Na druhom a treťom mieste v tomto rebríčku skončili Apple a ropný koncern Exxon Mobil.

Rekordné dividendy vyplatili v roku 2023 banky. Objem dividend v tomto sektore dosiahol 220 miliárd USD, k čomu prispeli vysoké úrokové sadzby. Pozitívny vplyv bankového sektora na celkový objem dividend vo svete však redukoval ťažobný sektor, v rámci ktorého mnohé veľké spoločnosti výplatu dividend oproti predchádzajúcemu roku znížili. Urobili tak napríklad BHP, Rio Tinto aj brazílsky Petrobras.

Z geografického hľadiska sa na zvýšení platieb dividend výrazne podieľala Európa (bez započítania Británie). Európske firmy zvýšili výplatu dividend v roku 2023 o 10,4 % na 300,7 miliardy USD.

Naďalej sa na celkovom objeme vyplatených dividend za rok 2023 najviac podieľali Spojené štáty, rast v rámci tohto trhu však predstavoval iba 5,1 %. To je menej než rast z celosvetového hľadiska, ktorý v porovnaní s rokom 2022 dosahuje 5,7 %.

(1 EUR = 1,0916 USD)