Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ford hlási pokles predaja áut v apríli, FAC zase rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Po prekvapujúco silnom marci sa očakáva, že sa predaj automobilov v USA v apríli znížil, čiastočne aj preto, lebo tohtoročný apríl mal o dva predajné dni menej ako vlaňajší.

Detroit 1. mája (TASR) - Americké automobilky z Detroitu v utorok ako prvé zverejnili výsledky aprílového predaja na domácom trhu v USA, ktoré prinášajú zmiešaný obraz. Dôvodom je klesajúci dopyt po konvenčných osobných automobiloch, ako sú sedany.

Po prekvapujúco silnom marci sa očakáva, že sa predaj automobilov v USA v apríli znížil, čiastočne aj preto, lebo tohtoročný apríl mal o dva predajné dni menej ako vlaňajší.

Ford Motor zaznamenal v apríli pokles predaja o 4,5 % na 203.856 vozidiel. Z toho predaj osobných automobilov sa zníži o 15 %, zatiaľ čo predaj malých nákladných áut zostal silný.

Fiat Chrysler Automobiles (FAC) hlási nárast predaja v apríli v dôsledku veľkého dopytu po modeloch Jeep. Presnejšie, odbyt FAC sa v apríli zvýšil o 5 % na 184.149 kusov.

General Motors nezverejní aprílové výsledky. Po marcových údajoch totiž automobilka uviedla, že už bude uverejňovať len čísla za celý kvartál.

Dopyt po tzv. pick-upoch a SUV modeloch v posledných rokoch podporil celkový odbyt automobilov v USA. Ale predajcovia a automobilky upozorňujú, že čoraz tvrdšia konkurencie v tých kategóriách by mohla skresať ich zisky.

Aj zdražovanie palív v USA môžu zabrzdiť predaj áut. Prichádza totiž v čase, keď väčšina Američanov uprednostňuje modely s vyššou spotrebou. A do tretice, úrokové sadzby z úverov už stúpajú, čo môže negatívne ovplyvniť odbyt vozidiel.