Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Tisíce kamiónov zablokovali francúzske cesty na protest proti ekodani

Demonštranti odmietajúci ekodaň. Foto: TASR/AP

Kamionisti žiadajú vládu prezidenta Francoisa Hollanda, aby sa úplne vzdala zavedenia "ekodane".

Paríž 30. novembra (TASR) - Tisíce kamiónov zablokovali dnes dôležité dopravné úseky po celom Francúzsku na protest proti plánom na zavedenie ekologickej dane na vozidlá nad 3,5 tony. Informovalo o tom Radio France Internationale (RFI).

Podľa organizátorov z dopravných odborov sa do protestu zapojilo približne 4500 nákladných vozidiel, ktoré paralyzovali cestnú premávku v 26 lokalitách. Ministerstvo vnútra odhadlo zúčastnených kamiónov na zhruba 2200.

Okolo 60 nákladných automobilov podľa agentúry DPA upchalo diaľnicu vedúcu na medzinárodné letisko Charlesa de Gaulla v Paríži. Blokáda postihla aj mimoúrovňovú križovatku medzi dvoma kľúčovými diaľnicami v južnej oblasti Aix-en-Provence, čo zastavilo kamiónovú prepravu z Talianska do Španielska.

Kamionisti žiadajú vládu prezidenta Francoisa Hollanda, aby sa úplne vzdala zavedenia "ekodane", z ktorej sa mali financovať projekty v oblasti dopravnej infraštruktúry.

Protestujúci, najmä z chudobnejších regiónov ako Bretónsko tvrdia, že nové zdanenie úplne zruinuje ich podnikanie. Vláda už po vlne rozhorčených protestov z posledných týždňov odložila minimálne o rok zavedenie dane, ktorá sa mala začať platiť už od januára 2014.