Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Francúzsko zníži dotácie na elektromobily solventnejším kupujúcim

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Vládne nariadenie stlačilo dotáciu z 5000 na 4000 eur na kúpu elektromobilov pre zhruba 50 % zákazníkov s najvyšším príjmom.

Paríž 13. februára (TASR) - Francúzska vláda v utorok znížila o 20 % dotáciu, ktorú môžu získať domácnosti s vyššími príjmami na nákup elektrických a hybridných vozidiel. Hrozilo totiž, že prekročí finančný balík vyčlenený na zvýšenie počtu elektrických áut na cestách. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vládne nariadenie stlačilo dotáciu z 5000 na 4000 eur na kúpu elektromobilov pre zhruba 50 % zákazníkov s najvyšším príjmom. Ale dotáciu pre ľudí s nižšími príjmami ponechala na úrovni 7000 eur.

"Upravujeme tento program, aby sme pomohli viacerým ľuďom," povedal minister pre životné prostredie Christophe Béchu v rádiu franceinfo s tým, že záujem je veľký, ale balík peňazí sa nemôže zvýšiť.

Francúzsko, podobne ako mnohé iné vlády, ponúklo rôzne stimuly na nákup elektrických vozidiel. No zároveň nemôže prekročiť svoj rozpočet vo výške 1,5 miliardy eur na tento účel v čase, keď sú ohrozené jeho celkové ciele v oblasti verejných výdavkov.

Vo Francúzsku sa tak znižujú aj dotácie na nákup elektrických firemných automobilov, ako aj prostriedky na nákup nových automobilov so spaľovacím motorom, ktoré nahradia staršie, viac znečisťujúce vozidlá.

Zatiaľ čo vládne dotácie sa znižujú, mnohé regionálne vlády a samosprávy ďalej ponúkajú vlastné stimuly na podporu elektromobilov.

Najnovšie rozhodnutie prichádza po tom, čo vláda v pondelok (12. 2.) na zvyšok roka pozastavila program na zníženie lízingových splátok za elektromobily pre ľudí s nízkymi príjmami, keďže dopyt vysoko prekonal pôvodné plány.

Francúzsko nie je jediné, kto obmedzuje dotácie na elektromobily. Nemecko v decembri predčasne ukončilo svoj program stimulov po tom, čo bola vláda nútená revidovať rozpočet v dôsledku rozhodnutia ústavného súdu, ktoré ovplyvnilo jeho výdavky na ekologickú transformáciu.