Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

FS: Daňové subjekty po upozornení priznali dodatočne vyše 2,3 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na základe upozornení zaslaných v predchádzajúcich šiestich etapách oslovené daňové subjekty podali 169 dodatočných daňových priznaní k dani z príjmov.

Bratislava 18. januára (TASR) - Daňové subjekty na základe softwarningových upozornení, ktoré koncom minulého roka rozposlala Finančná správa (FS) SR, dobrovoľne dodatočne priznali vyše 2,3 milióna eur na dani z príjmu. Znížili tak vykázanú daňovú stratu o viac ako 1,2 milióna eur. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa FS Drahomíra Adamčíková.

"V decembri minulého roka sme zaslali subjektom v rámci siedmej etapy 885 softwarningových upozornení, u ktorých bola vykonaná daňová kontrola DPH za zdaňovacie obdobie rokov 2018 až 2022 s nálezom nad 2000 eur. Týmto spôsobom sme ich upozornili, že výsledok daňovej kontroly DPH môže mať vplyv na výšku dane z príjmov za kontrolované zdaňovacie obdobie," uviedla Adamčíková.

Spresnila, že na základe upozornení zaslaných v predchádzajúcich šiestich etapách oslovené daňové subjekty podali 169 dodatočných daňových priznaní k dani z príjmov.

U tých, ktorí na upozornenia nereagovali a FS mala podozrenie, že si neplnia daňové povinnosti, boli vykonané daňové kontroly. "Z doteraz ukončených daňových kontrol dane z príjmov u týchto subjektov bol dosiahnutý nález v sume vyššej ako deväť miliónov eur," doplnila Adamčíková.

FS posiela softwarningové upozornenia do elektronických schránok daňových subjektov na portáli finančnej správy od konca roka 2017. Podľa FS ide o dôležitý nástroj na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností.