Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

G. Matečná chce slovenským výrobcom otvoriť dvere na čínsky trh

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Čína podľa nej ponúka obrovský exportný potenciál a má záujem o kvalitné a bezpečné potraviny.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR chce slovenským výrobcom mlieka, mäsa a výrobkov z nich otvoriť dvere na čínsky trh. Potvrdila to šéfka rezortu Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Čína podľa nej ponúka obrovský exportný potenciál a má záujem o kvalitné a bezpečné potraviny. "V tejto oblasti máme rozhodne čo ponúknuť," povedala Matečná priamo v Číne.

Ministerka rokovala so Zhi Shupingom, ministrom generálnej administratívy pre kontrolu kvality, inšpekcie a karantény Čínskej ľudovej republiky (AQSIQ).

Každá importovaná komodita musí prejsť náročným procesom certifikácie, aby mohla byť uvedená na čínsky trh. "Slovensko už pritom naštartovalo procesy certifikácie pri mlieku, mliečnych výrobkoch a bravčovom mäse," povedala Matečná.

Agroministerka hovorila v Číne aj o posilnení spolupráce v oblasti poľnohospodárstva. Riešila napríklad témy, ako je vzdelávanie či spolupráca pri boji v pôdnej erózii.

Slovensko malo v minulom roku s Čínou v oblasti poľnohospodárstva záporné obchodné saldo vo výške 24,2 milióna eur, pričom do Číny vyváža z poľnohospodárskych výrobkov najmä víno, nealkoholické nápoje a živé zvieratá (čmeliaky).

Z Číny zasa dováža najmä ryby, rybie vnútornosti, konzervované ovocie, sušenú zeleninu či cukrovinky.