Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Zmluvy vo výzve nepoľnohospodárskych činností prehodnotíme

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas tlačového brífingu k aktuálnemu politickému dianiu v Bratislave 14. mája 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Kvôli škandalizácii opozíciou sa odstúpiť z postu agroministerky však nechystá.

Bratislava 14. mája (TASR) - Zmluvy vo výzve na eurofondové podpory investícií do vytvárania a rozvoja nepoľnohospodárskych činností budú znovu prehodnotené. Uviedla to na brífingu podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). Kvôli škandalizácii opozíciou sa odstúpiť z postu agroministerky však nechystá.

Šesť brífingov opozičných strán, ktoré minulý týždeň podľa jej slov škandalizovali jej osobu, a to počas jej neprítomnosti na Slovensku, považuje za politikárčenie. To podľa nej poškodzuje agrorezort, preto politikárčenie rázne odmieta.

"Rázne by som chcela oddeliť dve veci, a to je politikárčenie a odborná diskusia. Je určite potrebné nájsť konsenzus medzi nimi, pretože sme aj politici. Politik by mal vedieť, že ak chce útočiť, musí mať relevantné argumenty na to, aby na toho druhého mohol zaútočiť a (mohol) nielen vytiahnuť papier a škandalizovať, znevažovať ľudí, nielen mňa osobne. Uráža ma to, pretože táto škandalizácia sa dotýka všetkých ľudí, ktorí pracujú v rezorte pôdohospodárstva, či už na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR alebo na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) či vo všetkých ostatných inštitúciách," povedala.

Opozičné strany sa na jednej strane zastávajú malých farmárov a ukazujú sa, ako im chcú pomôcť, ale na druhej strane v ich prospech v parlamente hlasmi nepodporili pred pár mesiacmi zákon o nájme poľnohospodárskej pôdy. Opozícia podľa nej Slovensko v zahraničných médiách a inštitúciách očierňuje. "Neviem si predstaviť, že by niekto z Írska či Rakúska takto (negatívne) v inej krajine rozprával na svoju krajinu, podľa mňa je to neprípustné," poznamenala.

"Vzhľadom na to, aby sa upokojila situácia, požiadala som generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, aby ešte raz zmluvy z roku 2015 z podopatrenia 6.4 preveril. Zverejníme bodové hodnotenie, aby neprišlo k žiadnym pochybnostiam. Do času, kým sa tak neudeje, požiadala som riaditeľa PPA, aby zastavil podpisovanie (zmlúv) z tohto podopatrenia 6.4.," dodala šéfka MPRV SR.

Matečná na brífingu zareagovala aj na výroky generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý označil systém fungujúci na PPA za "chorý". "Ak má pán Jaromír Čižnár dôvody na vyjadrenia, aké mal, mohol sa o nich s nami najskôr osobne porozprávať. Vyjadrenia generálneho prokurátora ohľadom agrorezortu budem riešiť na osobnom stretnutí. Podľa vyjadrení pána Čižnára o úteku musím konštatovať, že pravdepodobne nebol úplne informovaný o tom, ako prebiehalo stretnutie v Košiciach," podčiarkla Matečná.

Ministerka by sa chcela osobne stretnúť s Čižnárom, pričom by s ním chcela diskutovať o nálezoch prokuratúry. Farmárom tiež prisľúbila odpovedať na ich výzvu uvedenú v tzv. Košickej deklarácii.

Matečná reagovala aj na poskytnutie dotácie pre rybník pre podnikateľa Alexeja Beljajeva. "Netuším ani neviem, kto je pán Beljajev, ktorým sa vehementne oháňa opozícia. Nikdy som sa s ním nestretla. V projekte, ktorého súčasťou je výstavba rybníka, ide o športový rybník vo Važci. Rybník by mal slúžiť na športové a rekreačné účely. Bude slúžiť aj ako zásobáreň vody v prípade požiaru, takže si z neho budú môcť naberať vodu vrtuľníky s tzv. bambi vakmi," doplnila ministerka. Ide podľa nej teda o verejno-prospešný projekt, pri ktorom nebolo vyplatené ani jedno euro.