Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

G. Šípoš: Je krok vpred, že na čele ÚVO nebude politický nominant

Gabriel Šípoš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po marcových parlamentných voľbách vyhlásil, že nominácia šéfa ÚVO patrí opozícii.

Bratislava 24. mája (TASR) – Riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš považuje za krok vpred, že na čele Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) nebude politický nominant, ale jeden z kandidátov, ktorí vzišli z výberového konania. Na druhej strane je podľa neho škoda, že sa výberové konanie začaté predchádzajúcou vládou nedotiahlo do konca.

"To, že premiér akceptoval tento predvýber, sa mi zdá fajn, je to lepšie ako politická nominácia. Na druhej strane, chýba koniec tohto výberového konania. Neviem, prečo premiér alebo vláda rozhodli, že je pani Táborská najlepšia," reagoval Šípoš na stredajšie (23.5.) rozhodnutie vlády navrhnúť za šéfku ÚVO Zitu Táborskú.

Definitívne ju však ešte musí odobriť parlament. Táborskú, spolu s Michalom Maťašom a Petrom Kubovičom, vybrala do užšieho výberu expertná skupina vytvorená vlani v súvislosti s vypísaním výberového konania na post šéfa ÚVO.

Podľa Šípoša malo nasledovať verejné vypočúvanie týchto kandidátov, z ktorých by sa vybral najlepší. "Z pohľadu politizácie, je to lepší krok, ale nie je to dokončené, lebo v závere bola popretá myšlienka, že chceme hodnotiť, kto je najlepší odborník," doplnil riaditeľ TIS s tým, že z výberového konania by mali byť vzísť šéfovia všetkých odborných inštitúcií. "Okrem toho, že ten úrad by mohol pomáhať kryť straníkov, nie je dôvod, prečo by to mala byť politická pozícia," domnieva sa Šípoš.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po marcových parlamentných voľbách vyhlásil, že nominácia šéfa ÚVO patrí opozícii. Na mene šéfa úradu sa opozícia podľa Fica mala dohodnúť so zamestnávateľskými zväzmi. Keďže však opozičné KDH nestihlo predložiť meno kandidáta do termínu určeného Smerom, premiér zobral nomináciu do vlastných rúk.

"Dnešné rozhodnutie znamená, že strana Smer chce kontrolovať samú seba," reagoval na premiérovo rozhodnutie líder hnutia Ján Figeľ. Doplnil, že s nominantmi hnutia nemali problém zástupcovia zamestnávateľov. O týždenný odklad dohody na kandidátovi podľa neho požiadal šéf Združenia miest a obcí Slovenka (ZMOS) Jozef Dvonč, ktorý je členom Smeru.