Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Globálny dopyt po rope môže dosiahnuť vrchol v roku 2035

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úmerne tomu bude stúpať produkcia energií z obnoviteľných zdrojov. To prinesie najdiverzifikovanejší energetický mix v doterajšej histórii.

Londýn 25. februára (TASR) - Globálny dopyt po rope môže v nasledujúcich dvoch dekádach dosiahnuť vrchol, pretože produkcia energií z obnoviteľných zdrojov, ako je napríklad slnečná energia, stúpa rýchlejšie, ako sa očakávalo. A čoraz viac sa podieľa na pokrytí svetovej spotreby energií. Uviedol to tento týždeň britský ropný koncern BP.

Globálny apetít po rope a iných kvapalných palivách by mohol ďalej rásť približne do roku 2035, keď sa vyšplhá na 110,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Na porovnanie, v roku 2015 dosiahla svetová spotreba týchto palív 95 miliónov barelov/deň. Potom bude chvíľu vyrovnaný a v roku 2040 začne klesať, tvrdí ropný a plynárenský gigant vo svojom scenári.

Prognóza kulminácie dopytu po palivách by mohla predstavovať blížiacu sa zmenu. Energetické spoločnosti si pritom zvykli, že spotreba ropy sa takmer každý rok zvyšuje už približne celé storočie. Ropné koncerny BP, Royal Dutch Shell a ďalšie už viac investujú do zemného plynu, ktorý sa stal životne dôležitou surovinou na výrobu elektrickej energie a experimentujú s obnoviteľnými zdrojmi.

Najnovšie prognózy ukazujú, že svet bude potrebovať všetky formy energie, povedal šéf BP Bob Dudley na tlačovej konferencii tento týždeň. Podľa neho plyn bude súčasťou prechodu k novým zdrojom energií, ktoré pomôžu zredukovať emisie oxidu uhličitého.

Dokument BP ukazuje, že kulminácia dopytu po rope príde rýchlejšie, ako sa predpokladalo v minulosti. Samotný koncern donedávna očakával, že dopyt po surovine bude rásť až do roku 2040.

BP na rozdiel od konkurentov vydáva ročné prognózy, ktoré sa netýkajú len vývoja dopytu, ale aj ponuky a investícií.

Jeho konkurent Shell zašiel ešte ďalej a predpovedal, že dopyt po rope by mohol kulminovať už v roku 2025, kým Chevron a Exxon Mobil si nemyslia, že vrchol je už na dohľad.

BP pritom vychádza z predpokladu, že politiky súčasných vlád, technológie a spoločenské preferencie sa v budú v nasledujúcich rokoch vyvíjať podobne ako v uplynulých pár rokoch. A k veľkým zmenám už dochádza. Krajiny ako Veľká Británia a Francúzsko plánujú prísne obmedzenia pre spaľovacie motory. Najväčší automobilový trh na svete, Čína, ktorá bojuje so smogom vo veľkých mestách, tlačí na prechod k elektromobilom.

BP zdôraznil, že táto prognóza je jedným zo šiestich možných scenárov, a žiaden z nich nepovažuje za najpravdepodobnejší. Všetky však ukazujú, že dopyt po rope nakoniec vyvrcholí pred rokom 2040 a potom bude klesať.

A úmerne tomu bude stúpať produkcia energií z obnoviteľných zdrojov. To prinesie najdiverzifikovanejší energetický mix v doterajšej histórii.

"Do roku 2040 budú mať ropné, plynové, uhoľné a nefosílne palivá každé približne štvrtinový podiel na produkcii energií vo svete. Viac ako 40 % z celkového nárastu dopytu po energiách bude pokrytých z obnoviteľných zdrojov,"
uviedol hlavný ekonóm BP Spencer Dale.

Spotreba ropy by mala podľa scenára BP rásť medzi rokmi 2016 a 2040 v priemere o 0,14 % ročne. Americká agentúra pre energetiku počíta s jej zvyšovaním o 0,19 %, Medzinárodná agentúra pre energetiku o 0,12 % a Organizácia krajín vyvážajúcich ropu o 0,17 %.

Napriek tomu spoločnosť BP očakáva, že pokiaľ ide o automobilovú dopravu, vozidlá so spaľovacími motormi budú dominovať na cestách aj v roku 2040. Motorové palivá sa budú podieľať 85 % na celkovom objeme energií pre dopravu (94 % v súčasnosti). Väčšina tohto dopytu by mala pochádzať z rozvíjajúcich sa ekonomík, ako je Čína a India, uviedol BP.