Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs: Aliancia OPEC+ v júni asi predĺži škrty v produkcii

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Experti z Wall Street predpovedajú, že dodávky ropy zo Saudskej Arábie dosiahnu v júli 9 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

New York 9. mája (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci z aliancie OPEC+ na svojom stretnutí v júni pravdepodobne predĺžia dohodu o dobrovoľnom znížení svojej produkcie. Uviedli to vo štvrtok analytici amerického bankového giganta Goldman Sachs. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Experti z Wall Street zároveň predpovedajú, že dodávky ropy zo Saudskej Arábie dosiahnu v júli 9 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo nie je veľká zmena oproti predchádzajúcemu odhadu 9,2 milióna barelov denne.

Analytici spoločnosti Goldman uviedli ako dôvody posunu v ich očakávaniach údaje o zásobách ropy, ktoré prekonali odhady. Zároveň čísla o dodržiavaní škrtov v produkcii naznačujú, že zvyšujú krátkodobé zisky arabského kráľovstva z ropy, čo spolu s vyššími úrokovými sadzbami prináša ďalšie financie pre ambiciózne investičné plány Saudskej Arábie.