Ekonomika

Google: Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak

TASR, 19. júla 2018 7:46

Európska komisia (EK) stanovila americkej internetovej spoločnosti Google rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur za porušenie pravidiel Európskej únie o hospodárskej súťaži.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) stanovila americkej internetovej spoločnosti Google rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur za porušenie pravidiel Európskej únie o hospodárskej súťaži. V tomto prípade potrestala spoločnosť za zneužívanie dominantného postavenia jej mobilného operačného systému Android.

"Google používal Android ako prostriedok na upevnenie dominancie svojho internetového vyhľadávača. Praktiky firmy obmedzili možnosti konkurencie a znemožnili európskym spotrebiteľom využívať výhody efektívneho konkurenčného prostredia v dôležitej sfére mobilnej komunikácie, čo pravidlá EÚ nepovoľujú," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

"Mobilné technológie zásadne zmenili spôsob, akým pristupujeme k informáciám. Prostredníctvom mobilných zariadení sme zvyknutí platiť účty, čítať správy, hľadať reštaurácie, či vyhnúť sa dopravnej nehode cestou na dovolenku. Práve vďaka aplikáciám sa prístup k týmto a mnohým iným úkonom stal doslova otázkou jedného kliku. Užívateľská a zákaznícka skúsenosť sama diktuje trendy v oblasti mobilných technológií, ktoré kladú stále väčší dôraz na aplikácie na úkor tradičných webových prehliadačov, ktoré užívatelia v telefónoch len zriedka využívajú," píše sa v stanovisku Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) k rozhodnutiu EK.

Ako sa v ňom ďalej uvádza, veľa argumentov EK je v skutočnosti v rozpore s hlavným záujmom vývojárov z každodennej práce s Androidom.

"SAPIE ako aliancia zastupujúca digitálne a inovatívne spoločnosti na Slovensku plne rešpektuje mandát Európskej komisie a jej rozhodnutie. Ak však má Európa uspieť v globálnej konkurencii na trhu mobilných aplikácií, je kľúčové brať do úvahy nielen postavenie Androidu, ale taktiež preferencie a bežnú prax medzi vývojármi aplikácií. Množstvo z nich sa totiž orientuje práve na vývoj na otvorenej platforme Android, ktorá na rozdiel od uzavretého iOS, poskytuje možnosť väčšieho dosahu ich produktov. Odvetvie digitálnej ekonomiky predstavuje jeden z pilierov inovácií v Európe. Ak európska politika a regulácia neúmyselne zbrzdí či zastaví ďalší vývoj a inovácie operačných systémov ako je Android, môže tým ohroziť nielen ceny smartfónov pre spotrebiteľov, ale hlavne tempo rastu a vývoja inovatívnej ekonomiky EÚ," zdôrazňuje sa v stanovisku.

"Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak. Živý ekosystém, rýchle tempo inovácií a klesajúce ceny sú typickými znakmi silného konkurenčného prostredia. Proti rozhodnutiu Európskej komisie sa preto odvoláme," uviedla pre TASR Alžbeta Houzarová, komunikačná manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Prečítajte si aj:

18. júla 2018 15:06

Google dostal od Európskej komisie rekordnú pokutu vyše 4 miliardy eur
Dôvodom je zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android pre mobily.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 12:20

Rast ekonomiky by mal podľa analytikov tento rok zrýchliť na 1,9 %
Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom tohto roka na úrovni 5,7 %, teda rovnako ako v marci.

sk
dnes 12:10

LG Electronics zvýšil čistý zisk, tržby potvrdil na historickom maxime
Juhokórejský koncern vo štvrtok oznámil, že za 1. štvrťrok tohto roka zaznamenal čistý zisk 585,4 miliardy juhokórejských wonov (398,26 milióna eur).

sk
dnes 11:56

Slovinsko v marci navštívilo takmer 230.000 zahraničných turistov
Počet zahraničných turistov stúpol o 38 % na 228.294, zatiaľ čo počet domácich klesol o 2,6 % na 109.069.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac