Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Grécka vláda dúfa, že sa čoskoro dohodne s veriteľmi

Grécky premiér Alexis Tsipras počas tlačovej konferencie Foto: TASR/AP

Hovorca vlády tiež odmietol obavy, že budúcotýždňová cesta premiéra Alexisa Tsiprasa do Ruska bude znamenať dištancovanie sa Atén od EÚ.

Atény 5. apríla (TASR) - Grécka vláda verí, že rokovania s medzinárodnými veriteľmi sa čoskoro skončia dohodou. "Všetky strany zdôrazňujú, že sa dosiahli výrazné pokroky," povedal hovorca vlády Gabriel Sakellaridis v rozhovore pre nedeľník Eleftheros Tipos tis Kiriakis. "Ešte musíme absolvovať kus cesty. Verím však, že čoskoro dospejeme k dohode." Informovala o tom agentúra DPA.

Vysoko zadlžené Grécko predložilo Európskej únii (EÚ) zoznam návrhov reforiem, aby veritelia uvoľnili zvyšné peniaze z balíka finančnej pomoci pre krajinu. Veritelia však doteraz považovali návrhy reforiem za nedostatočné.

Grécky minister financií Janis Varufakis odcestoval do Washingtonu, kde by mal dnes večer rokovať so šéfkou Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. "Stretnutie sa koná v rámci rokovaní, ktoré grécka vláda vedie so všetkými zainteresovanými inštitúciami," uviedol Sakellaridis.

Hovorca vlády tiež odmietol obavy, že budúcotýždňová cesta premiéra Alexisa Tsiprasa do Ruska bude znamenať dištancovanie sa Atén od EÚ. "Proeurópsky postoj Grécka je samozrejmosťou," povedal Sakellaridis pre televíznu stanicu Mega. Stredajšia (8. 4.) Tsiprasova návšteva Moskvy má podporiť bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Gréckom.