Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EURÓPSKY REKORD: Grécki daňoví poplatníci dlhujú štátu 87 miliárd eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V priemere Gréci z daňovej povinnosti 100 eur zaplatili len 45 eur. Táto suma od začiatku krízy v roku 2010 naďalej klesá, hoci štát zvyšuje mnohé dane.

Atény 29. mája (TASR) - Hoci sa odvody v Grécku zvyšujú, štátna pokladnica zíva prázdnotou. Grécki daňoví poplatníci podľa výpočtov Medzinárodného menového fondu (MMF) dlhujú štátu 87 miliárd eur, čo zodpovedá polovici hrubého domáceho produktu. S odvolaním sa na grécky denník Kathimerini o tom informovala agentúra DPA.

Rozsah daňového dlhu predstavuje európsky rekord. V priemere Gréci z daňovej povinnosti 100 eur zaplatili len 45 eur. Táto suma od začiatku krízy v roku 2010 naďalej klesá, hoci štát zvyšuje mnohé dane.

MMF chce zverejnením týchto údajov podporiť svoj postoj, že Grécko sa bez odpustenia dlhov nebude schopné postaviť na nohy. Začarovaný kruh daňových dlhov pritom nemožno vysvetliť len daňovými únikmi. Grécke daňové úrady sú podľa MMF pri výbere daní neefektívne a mnohí ľudia už skrátka nemajú peniaze, aby svoje podlžnosti vyrovnali.