Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Grécko chce v riešení krízy nasledovať írsky model

Grécky premiér Antonis Samaras Foto: TASR/AP

Tajomstvom írskeho úspechu je podľa gréckeho premiéra zameranie sa na zvýšenie konkurencieschopnosti, ako aj nízke daňové zaťaženie.

Atény 23. mája (TASR) - Grécko plánuje nasledovať pri riešení finančnej krízy írsky model. Uviedol to grécky premiér Antonis Samaras počas dnešnej jednodňovej návštevy írskeho predsedu vlády Endu Kennyho v Grécku. Informovala o tom agentúra Sinchua.

"Budeme nasledovať rovnaký úspešný model, pre aký sa rozhodlo Írsko, a to ako v oblasti predsedníctva Európskej únie, tak aj čo sa týka ukončenia krízy," povedal Samaras po rozhovoroch so svojím írskym náprotivkom. Írsko ukončí rotujúce predsedníctvo EÚ k 1. júlu a Grécko by ho malo prevziať na šesť mesiacov od 1. januára 2014, teda v roku, keď dúfa, že sa vráti na dlhopisové trhy. Dublin počíta so svojím návratom na trhy už ku koncu tohto roka.

Obe krajiny ťažko zasiahla dlhová kríza a obe museli požiadať o zahraničnú pomoc. Výmenou za finančnú pomoc od medzinárodných veriteľov musia krajiny plniť prísne úsporné opatrenia a reformné programy. Tajomstvom írskeho úspechu je podľa gréckeho premiéra zameranie sa na zvýšenie konkurencieschopnosti, ako aj nízke daňové zaťaženie. Práve to by malo byť príkladom pre Grécko v jeho úsilí vrátiť sa k rastu.

Ako dodal, počas nasledujúcich rozhovorov s medzinárodnými veriteľmi sa Atény budú snažiť presadiť zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na niektoré tovary a služby z terajších 23 % na 13 % a zníženie chcú presadiť aj pri firemnej dani. Atény sú presvedčené, že takto sa im podarí podporiť hospodársky rast a ukončiť tak recesiu, s ktorou Grécko zápasí už šiesty rok.