Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Grécko je blízko k dohode, Euroskupina však žiada úsporné opatrenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Eurokomisár je podľa vlastných slov presvedčený, že ak bude snaha, dohoda je na dosah.

Amsterdam 22. apríla (TASR) - Grécko a jeho medzinárodní veritelia sú blízko k dohode o hospodárskych reformách, ktoré budú musieť Atény zaviesť, aby získali ďalšie splátky z tretieho záchranného programu. Uviedol to dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Môžem vám povedať, že sa v Aténach dosiahol veľký pokrok. Z môjho pohľadu sme blízko k dohode. Táto dohoda je možná," povedal Moscovici pred stretnutím ministrov financií eurozóny. Dodal, že veritelia potrebujú už len dôveryhodný balík reforiem, ktoré sú ekonomicky uskutočniteľné, finančne udržateľné a férové zo sociálneho hľadiska.

Eurokomisár je podľa vlastných slov presvedčený, že ak bude snaha, dohoda je na dosah. Ale Grécko musí plniť dohodnuté fiškálne ciele, vrátane primárneho rozpočtového prebytku v roku 2018. Výsledky za minulý rok pritom signalizujú, že Atény idú správnym smerom.

Agentúra DPA zase po skončení zasadania Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny informovala, že ministri vyzvali Grécko, aby zaviedlo dodatočné škrty a úsporné opatrenia, až potom schvália dohodu o ďalšej pomoci.

Podľa Jeroena Dijsselbloema, predsedu Euroskupiny, ministri dospeli k záveru, že Atény by mali pripraviť balík dodatočných úsporných opatrení, ktoré by zaviedli len, ak by to bolo potrebné. Tento mechanizmus pre výnimočné situácie musí byť dôveryhodný, legislatívne schválený a spustil by sa automaticky, keď by si to situácia vyžadovala.

Ak Grécko predloží návrh týchto výnimočných opatrení včas, Euroskupina sa môže zísť na mimoriadnej schôdzi už na budúci štvrtok 28. apríla, aby schválila dohodu s Aténami, ktorá je potrebná na odblokovanie peňazí zo záchranného balíka a na otvorenie dlho očakávanej diskusie o zmiernení podmienok gréckeho dlhu.