Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Grécky minister Sturnaras a Trojka budú opäť rokovať o úspornom balíku

Jannis Sturnaras Foto: TASR/AP

Tvrdé podmienky zo strany medzinárodných veriteľov sa nepáčia menším koaličným stranám, no uviedli, že sa nebudú snažiť o vyvolanie krízy v koalícii.

Atény 19. septembra (TASR) - Grécky minister financií bude dnes opätovne rokovať s medzinárodnými veriteľmi o balíku úsporných opatrení, pričom vláda verí, že dohodu sa podarí uzatvoriť do konca tohto týždňa.

Rokovania ministra Jannisa Sturnarasa s predstaviteľmi Trojky (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) by sa mali začať o 16.00 h SELČ. Následne vo štvrtok (20. 9.) by sa mal premiér Antonis Samaras stretnúť s koaličnými partnermi, aby sa s konečnou platnosťou dohodli na spôsobe úspor v sume 11,5 miliardy eur výmenou za poskytnutie ďalšej tranže pôžičky z druhého záchranného úveru. Sturnaras verí, že konečná podoba opatrení s cieľom ušetriť spomínanú sumu v najbližších rokoch bude známa do nedele.

Trojka medzinárodných veriteľov požaduje od Grécka zavedenie radikálnych reforiem na pracovnom trhu ako napríklad 6-dňový pracovný týždeň. Okrem toho žiada ďalšie škrty v dôchodkoch a na mzdách vo verejnom sektore, ako aj zvýšenie veku odchodu do dôchodku o dva roky na 67 rokov. Navyše, grécka vláda by mala prepustiť zhruba 15.000 zamestnancov verejného sektora. Nemenovaný zdroj blízky informáciám povedal, že Trojka očakáva len od zníženia platov a dôchodkov ušetrenie zhruba 8 miliárd eur.

Tvrdé podmienky zo strany medzinárodných veriteľov sa nepáčia menším koaličným stranám, no uviedli, že sa nebudú snažiť o vyvolanie krízy v koalícii. Správa Trojky o plnení podmienok záchranného úveru zo strany Grécka sa očakáva koncom septembra prípadne na začiatku októbra, pričom je kľúčová na to, aby Grécko získalo ďalšiu tranžu úveru. Jej hodnota je stanovená na 31,5 miliardy eur a v prípade, že ju Grécko nedostane, bude musieť oznámiť bankrot.