Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

HLINA: Situáciu zadlžených by vyriešil zákon o oddlžení obyvateľstva

Alojz Hlina, archívne foto Foto: TASR - Martin Baumann

Navrhovaný zákon by mal parlament prerokovať na júnovej schôdzi a účinný by mohol byť od novembra 2015.

Bratislava 1. júna (TASR) – Situáciu zadlžených ľudí, najmä v nebankových spoločnostiach, by pomohol vyriešiť zákon o mimoriadnom, jednorazovom oddlžení obyvateľstva. Uviedli to dnes na brífingu pred "predajňou pôžičiek" v centre Bratislavy opoziční poslanci Národnej rady SR Alojz Hlina (nezaradený) a Pavol Zajac (KDH). Navrhovaný zákon by mal parlament prerokovať na júnovej schôdzi a účinný by mohol byť od novembra 2015.

"Tento štát dokázal oddlžiť banky, dokázal niekoľkokrát oddlžiť nemocnice, dokonca dokázal oddlžiť aj Váhostav. Nastal čas začať sa zaoberať aj otázkou, čo s našimi občanmi. Naši občania po roku 1989 trpeli legislatívnymi pravidlami, ktoré tu boli, respektíve neboli a niektorí sa stali obeťou úžerníckych, vydieračských skupín a majú zničené životy," poznamenal Hlina.

Zákon podľa Zajaca obsahuje presný mechanizmus oddlženia občanov. Navrhuje, že ak by občan - dlžník zaplatil nebankovej firme do 1. júla 2016 jednorazovo 1500 eur za svoju 1000-eurovú istinu požičanú do konca roku 2012, tak by prestal byť jej dlžníkom. Všetky exekúcie a podania na neho by sa v zmysle zákona skončili. V prípade, že by dlh v nebankovke vznikol po 1. januári 2013, tak by príslušenstvo k 1000-eurovej istine predstavovalo najviac 30 %. "Ak si teda obyvateľ požičal 1000 eur, zaplatil by jednorazovo 1300 eur a všetky úroky a penále voči veriteľovi by pre neho skončili," vysvetli Zajac.

Pripomenul zároveň, že už v minulosti štátne inštitúcie, napríklad Sociálna poisťovňa, pristúpili k oddlženiu ľudí formou tzv. generálneho pardonu, a to s podmienkou, že jej dlžníci boli do istého dátumu ochotní splatiť dlžnú istinu. Dlžníci následne nemuseli zaplatiť úroky a penále. "Pri štátnych inštitúciách by teda nemal byť problém s naším návrhom zákona," zdôraznil.

"Sme presvedčení, že ak ide nebankovým subjektom o seriózne vysporiadanie sa a fungovanie v tejto republike, budú ochotní pristúpiť na to, aby ten, kto jednorazovo v určitom období, navrhujeme do júla 2016, zaplatí istinu a príslušné jasne stanovené úroky, nebude už považovaný za ich dlžníka," podčiarkol Zajac. Navrhované riešenie by podľa neho pomohlo nielen veriteľom, odbremenilo by aj súdy, ale pomohlo by aj zadlženým obyvateľom, ktorí pre vysoké úroky často nevedia nájsť východisko zo svojej životnej situácie.