Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Hodnota exportovaného vína dosiahla vlani rekord, objem predaja klesol

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vojna na Ukrajine a s ňou súvisiaca energetická kríza, spolu s problémami v dodávateľskom reťazci, vedú k prudkému zvýšeniu nákladov na produkciu a distribúciu, uviedla OIV.

Paríž 22. apríla (TASR) - Svetový export vína dosiahol vlani rekordnú hodnotu, k čomu prispeli vyššie ceny. Objem predaja však v dôsledku slabšieho dopytu a logistických problémov klesol. Uviedla to v závere tohto týždňa Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV). Informovala o tom agentúra Reuters.

Organizácia uviedla, že hodnota globálneho exportu vína dosiahla v minulom roku 37,6 miliardy eur. Spotreba vína však klesla o 1 % na 232 miliónov hektolitrov. Výsledky ovplyvnil rast exportných cien, ktoré v porovnaní s rokom 2021 vzrástli v priemere o 15 %.

"Vojna na Ukrajine a s ňou súvisiaca energetická kríza, spolu s problémami v dodávateľskom reťazci, vedú k prudkému zvýšeniu nákladov na produkciu a distribúciu," uviedla OIV. Ako dodala, export vína výrazne zasiahla inflácia a komplikácie v dodávateľskom reťazci, ktoré viedli k spomaleniu námornej prepravy.

OIV okrem toho mierne zhoršila odhad produkcie vína za minulý rok. Zatiaľ čo v októbri minulého roka očakávala produkciu na úrovni 259,9 milióna hektolitrov, v súčasnosti predpokladá, že v roku 2022 dosiahla produkcia vína 258 miliónov hektolitrov.